Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar till medias uppgifter om tillgång till styrsystem

Svenska kraftnät kommenterar medias uppgifter om utländsk personals tillgång till styrsystem för elförsörjningen.

Media tar upp brister i säkerhetsskyddet. Det är inte lämpligt att vi som myndighet går in i detalj på eventuella brister och sårbarheter i vårt säkerhetsskydd – varken här eller i våra svar till media.

Endast personal som är registerkontrollerad har idag tillgång till systemet. Varje tillfälle sker efter initiativ från, och med godkännande av, Svenska kraftnät.

Nuvarande version av Svenska kraftnäts styr- och övervakningssystem är levererat av General Electric (GE). Svenska kraftnät tog över systemet i förvaltning 2017. Systemet driftas och förvaltas av Svenska kraftnät med egen personal. Svenska kraftnät köper tredje linjens support och vidareutveckling av systemet av GE.

Det finns ett säkerhetsskyddsavtal som tecknades sommaren 2018 i samband med att nytt affärs- och supportavtal tecknades. Svenska kraftnät har konstaterat att det finns brister i tillämpningen av säkerhetsskyddsavtalet. Vid tidigare affärsavtal med GE fanns en säkerhetsbilaga som togs fram i samverkan med dåvarande säkerhetsskyddschefen.

Svenska kraftnät genomför kontinuerligt förbättringsarbete inom säkerhetsområde.  Vi har genomfört en säkerhetsanalys under 2018 som fastställs i februari. Analysen kommer resultera i en åtgärdsplan. Generaldirektören har begärt tillsyn av vår tillsynsmyndighet Säkerhetspolisen och kommer att delge dem vår analys och plan.