Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll
Caroline Carlstrand Nyberg, vakthavande ingenjör på Svenska kraftnät. Foto: Therése Sandström.

Med ena foten i kontrollrummet och den andra i föräldraledigheten

Caroline Carlstrand Nyberg är vakthavande ingenjör (Vhi) på Svenska kraftnät. Var sjätte vecka är det hon som har det yttersta ansvaret i kontrollrummet för Sveriges elförsörjning. En otroligt viktig roll. Hon kombinerar det med en annan viktig roll – föräldraledig mamma.

Svenska kraftnät har systemansvaret för el i Sverige. Det betyder att vi har ett övergripande ansvar att upprätthålla den kortsiktiga balansen mellan produktion och förbrukning av el. Om det inte är balans, fungerar inte elsystemet. Därför styr och övervakar vi Sveriges elsystem dygnet runt i våra kontrollrum.

En av funktionerna i kontrollrummet är vakthavande ingenjör (Vhi). Denna medarbetare är operativt ansvarig för styrning och övervakning av driftsäkerheten och ett effektivt utnyttjande av stamnätet. Caroline är en av våra vakthavande ingenjörer, men hon är även föräldraledig på halvtid.

- Jag ville göra som de andra föräldralediga i kontrollrummet gjort ­- jobba mina vaktveckor som Vhi och gå nödvändiga utbildningar även under föräldraledigheten. Jag har i dialog med mina chefer format ett upplägg som passar mig och min familj, säger Caroline.

Carolines upplägg innebär att hon arbetar som vakthavande ingenjör under pass som varar en vecka och övriga veckor arbetar hon torsdagar och fredagar.

- Då hinner jag med de möten och utbildningar som krävs för rollen. Jag kände att det ändå blev tid över och då har jag gått in som resurs i projekt där Vhi:s perspektiv är viktigt att ha med.

Arbetar för harmonisering

Den tid som blir över mellan Vhi-arbete och föräldraledighet fyller Caroline med arbete kring införandet av intradagshandel på SwePolLink och ny stamnätstariff.

- Min uppgift är bland annat att se till att det inte beslutas något i dessa projekt som skulle kunna bli problem senare i drifttimmen för kontrollrummet och oss som arbetar som vakthavande ingenjör. Det kan handla om förändringar i it-system eller utformning av systemdriftsavtal med andra länder, säger Caroline.

Trivs med växlande tempo

Caroline har arbetat på Svenska kraftnät sedan 2007 och utbildade sig till vakthavande ingenjör under 2016. Sedan 2017 är hon en av de vakthavande ingenjörerna, något som hon trivs mycket bra med.

- Det passar mig att tempot kan vända närsomhelst från lugn överblick till kritiska utmaningar. Jag är engagerad i mitt arbete och har svårt att släppa det helt även när jag inte är på kontoret. Så det passar mig verkligen att ha det här upplägget, säger Caroline.

Fakta om rollen som vakthavande ingenjör

Vakthavande ingenjör (Vhi) ansvarar för att Sveriges stamnät och kraftsystemet drivs på ett personsäkert, driftsäkert och kostnadseffektivt sätt. Arbetet innebär ett nära samarbete med systemoperatörer i Norden och angränsande länder.

Vhi är operativt ansvarig för styrning, övervakning av driftsäkerheten och ett effektivt utnyttjande av stamnätet.

Det finns även andra funktioner i kontrollrummet och Vhi leder arbetet. De andra funktionerna är balanstjänst, driftanalys, driftcentral och it-stöd för kontrollrummet. Vhi har ansvar för att dessa har en helhetsbild, strategier, korrekt information och förutsättningar för säker och effektiv drift under varje timme och kommande timmar och dygn.

Som Vhi arbetar man skift på dag- och kvällstid och har beredskap under natten då man sover i ett rum intill kontrollrummet för att kunna vara på plats på fem minuter.

De flesta Vhi:er är utbildade civilingenjörer och har ofta erfarenhet från arbete i kontrollrum.