Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll
Under arbetsmiljöveckan genomfördes ett planerat säkerhetsstopp vid projektet Anneberg-Skanstull Tunnel. Medarbetare från Svenska kraftnät deltog tillsammans med medarbetare från projektets entreprenör HOCHTIEF Implenia JV för att diskutera arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor.

Säkerhet i fokus under arbetsmiljövecka

En del av Svenska kraftnäts strategi är att ha en god säkerhetskultur som genomsyrar hela verksamheten – något som vi arbetar aktivt för att nå. I oktober varje år arrangeras Europeiska arbetsmiljöveckan med arbetsmiljöaktiviteter i hela EU, och den märks även hos Svenska kraftnät. Nytt för i år är att vi genomför säkerhetsstopp i hela verksamheten för att uppmärksamma arbetsmiljöfrågorna.

En del i Svenska kraftnäts strategi är att till år 2023 ha en god säkerhetskultur som genomsyrar hela verksamheten. Arbetsmiljöfrågorna ligger högt på agendan och för andra året i rad arrangeras en arbetsmiljövecka med fokus på god arbetsmiljö på våra arbetsplatser.

– Arbetsmiljöveckan innebär att vi under veckan fokuserar på den fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljön i syfte att öka medvetenheten och engagemanget kring dessa viktiga frågor. Nytt för i år är att vi även genomför ett säkerhetsstopp för att belysa arbetsmiljöfrågorna för alla medarbetare men även våra leverantörer, säger Kristin Svanberg, HR partner på Svenska kraftnät.

Öka medvetenheten hos leverantörer

Trenden visar ökat antal allvarliga olyckor i branschen så väl som hos Svenska kraftnät. Under arbetsmiljöveckan och nytt för i år är att Svenska kraftnät även kommer genomföra ett säkerhetsstopp för att belysa arbetsmiljöfrågorna för alla medarbetare men även våra leverantörer.

– Säkerhetsstoppet är en insats för att prioritera arbetsmiljön på våra arbetsplatser tillsammans med våra leverantörer. Vid detta tillfälle kan vi fokusera på en aktuell arbetsmiljöfråga i syfte att förbättra den gemensamma arbetsplatsen, säger Erika Forsberg, arbetsmiljöspecialist på Svenska kraftnät.

Även rundabords-samtal och föreläsningar genomförs under veckan för att belysa frågeställningen vad vi behöver göra för att nå nollvisionen gällande allvarliga olyckor och tillbud i branschen.

Säkerhetsstopp Anneberg – Skanstull Tunnel

Under onsdagen genomfördes ett säkerhetsstopp i projekt Anneberg-Skanstull Tunnel som en del av arbetsmiljöveckan. På morgonen den 23 oktober avstannade arbetet och de förberedelser som just nu pågår inför borrstart i början av 2020, för att särskilt uppmärksamma och fokusera på att stärka den säkerhetskultur vi eftersträvar i allt vårt arbete och i våra projekt.

– Vi har länge arbetat förebyggande mot olyckor och incidenter enligt Svenska kraftnäts nollvision. Under de fyra år det tar att borra den 13,4 km långa tunneln fortsätter vi med utökad kraft att fokusera på det förebyggande säkerhetsarbetet på vår byggarbetsplats för att ingen ska komma till skada, säger Rolf Axén, projektledare.

– Det känns som att vi har goda förutsättningar i samarbetet med vår entreprenör. Att entreprenörens projektledning under dialogen vid säkerhetsstoppet uttalar vikten att varje projektmedarbetare ska känna trygghet i att rapportera, vilket är en avgörande grund för att kunna arbeta förebyggande, visar att de fångat upp vårt budskap, avslutar Rolf.