Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät undersöker oljeläckande sjökablar

I början av december upptäckte Svenska kraftnät oljeläckage i en av sjökablarna mellan Sverige och Danmark. För att minska läckaget tas kabeln ur drift, istället leds elen över på en reservkabel.

De svenska Öresundskablarna går mellan Helsingborg i Sverige och Helsingör i Danmark och består av fyra kablar, varav en är reservkabel. Tillsammans med de tre danska Öresundskablarna är de en viktig del i elförsörjningen mellan Danmark och Sverige. Den kabel som läcker olja tas därför ur drift och istället tas reservkabeln i drift.

– Detta är gamla och slitna kablar som närmar sig sin tekniska livslängd. Vi har även haft ett mindre läckage i den kabel som nu ska tas i drift. Vi felsöker kablarna och om möjligt ska vi laga kabeln, säger Ann-Marie Gelius, avdelningschef för anläggningar, Svenska kraftnät.

Felsökningen genomförs tillsammans med Energinet som är Svenska kraftnäts motsvarighet i Danmark. Länsstyrelsen i Skåne är informerad liksom kustbevakningen som besiktat området. Inget oljespill har hittills upptäckts och oljetrycket i kablarna är för närvarande normalt.

– Både på den svenska och danska sidan har vi tillfört olja i kabeln för att hålla trycket uppe, men hur mycket som har läckt ut vet vi inte ännu, säger Ann-Marie Gelius.

Denna kabelkonstruktion som är fylld med olja är en gammal lösning och den sista av sitt slag som Svenska kraftnät äger. Sjökablarna i fråga ska bytas ut våren 2020 och förnyelsen är viktig för fortsatt god elförsörjningen mellan Sverige och Danmark.

– Om situationen inte stabiliserar sig och läckaget fortsätter kan det få påverkan på vår möjligt att ha den svenska kabelförbindelsen i drift fram tills kablarna ska bytas ut, säger Ann-Marie Gelius.

Ett sådant beslut skulle påverka driftsäkerheten för elförsörjningen i både Själland i Danmark och i södra Skåne. Svenska kraftnät och Energinet analyserar därför driftläget noga och förbereder åtgärder om ytterligare sjökablar behöver tas ur drift.