Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll
Den cirka 240 meter långa tunnelborrmaskinen levereras i delar till Stockholm och projektet Anneberg-Skanstull Tunnel.
Den cirka 240 meter långa tunnelborrmaskinen levereras i delar till Stockholm och projektet Anneberg-Skanstull Tunnel.

Leverans av 240 meter tunnelborrmaskin

Nästa år börjar borrandet av den tunnel i vilken en av Stockholms nya elförbindelser ska gå. Tunnelborrmaskinen, som är cirka 240 meter lång, kommer att borra djupt under staden. Den startar i Anneberg i februari för att cirka fyra år senare komma till sin slutdestination 13,4 km bort i Mårtensdal, norra Hammarbyhamnen.

I början av 2020 är det dags för borrstart. Den nya elförbindelsen kommer att korsa Stockholms mest tätbebyggda delar långt ner under jord, ibland så djupt som 100 meter. Det kommer att ta cirka fyra år att borra den 13,4 km långa tunneln med en diameter på fem meter.

Elförbindelsen är ett av drygt femtio projekt som Svenska kraftnät arbetar med för att förstärka stamnätet i Stockholmsregionen och på så sätt möta det växande behovet av el.

Nu levereras borren 

Delar till den cirka 240 meter långa tunnelborrmaskinen är nu på plats i Anneberg och i februari är det dags för borrstart i bergrummet.

- De första delarna har kommit till byggarbetsplatsen i Anneberg och varje dag rullar nya delar in. Nu pågår montering av huvudlagret som är den del där det sextio ton tunga borrhuvudet kommer att monteras, säger Tobias Andersson, projektets och Svenska kraftnäts expert på tunnelborrmaskiner.

- Inom kort kommer också huvudbalken, den maskinkropp, som driver tunnelborrmaskinen framåt med en presskraft upp till 1400 ton och som gör att berget bryts och faller ner på transportbandet.