Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Upphandlingen till störningsreserven är igång

Den 15 januari inledde Svenska kraftnät upphandlingen till den snabba störningsreserven. Målet är att öka reserven med 300 MW.

Om elproduktion faller bort eller det blir fel på stamnätets ledningar uppstår störningar i driften av elsystemet. Om buden på reglerkraftmarknaden inte räcker till för att åtgärda störningen aktiverar Svenska kraftnät den så kallade störningsreserven och återför systemet till normaldrift. Nu behöver reserven förstärkas med 300 MW och Svenska kraftnät går därför ut i en upphandling.

- Den 15 januari inleddes upphandlingen och möjligheten att lägga anbud sträcker sig till och med den 3 mars i år. Upphandlingen gäller för ett år med avtalsperioden 1 juni 2019 till 31 maj 2020. Vi hoppas att resultatet ska bli den förstärkning av störningsreserven som vi bedömer behövs, säger Carl-Gustaf Fogelberg, projektledare på Svenska kraftnät.

I dagsläget har störningsreserven ett underskott som bland annat beror på att gasturbinerna, med en medelålder på drygt 40 år, allt oftare är otillgängliga på grund av nödvändiga underhållsåtgärder. Därför behöver störningsreserven förstärkas.

På e-avrop finns information om upphandlingen (öppnas i nytt fönster).

 

Mer läsning

Bakgrund om störningsreserven

Pressmeddelandet från september 2018 där Svenska kraftnät berättade om beslutet att upphandla 300 MW till störningsreserven.