Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hoppa till huvudinnehåll

Utredning för att ersätta Fenno-Skan 1 genomförd

Fingrid och Svenska kraftnät har genomfört en gemensam utredning av möjligheterna att ersätta Fenno–Skan 1 med en ny HVDC-förbindelse mellan Finland och Sverige.

Utredningen undersökte två alternativa förbindelser, en över Kvarken och en mellan nuvarande anslutningspunkter för Fenno–Skan. Det som undersöktes var påverkan på elnät och elmarknaden i framtida scenarier, genomförbarhet samt påverkan på miljön.

Slutsatsen från utredningen är att Kvarken-alternativet, mellan elområde SE2 och Finland, är mer fördelaktigt. Fördelarna med en ny förbindelse ökar mellan 2030 och 2040, främst på grund av den förväntade vindkraftutbyggnaden.

Kvarken-alternativet kräver dock mer ingående nätstudier för att hitta den bästa anslutningspunkten i det svenska nätet. En slutsats från utredningen var även att noggrant undersöka status och förväntad livslängd av Fenno–Skan 1.

Bakgrunden till utredningen är dels slutsatserna från den tidigare genomförda studien av överföringskapacitet mellan länderna (publicerad 2016), och dels att Fenno–Skan 1 år 2029 kommer att ha varit i drift 40 år.

Utredningen ingår även som en del i den gemensamma nordiska nätutvecklingsplanen, Nordic Grid Development Plan, som publiceras i juni 2019.

Svenska kraftnät och Fingrid kommer att fortsätta arbetet inom dessa områden.

Utredningen HVDC capacity study between Finland and Sweden (English, pdf, 3 MB, nytt fönster)