Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bättre hantering av obalanser i kraftsystemet via maskininlärning

Balanseringen av kraftsystemet – att täcka skillnad mellan förbrukning och produktion i varje ögonblick – blir mer och mer utmanande. Därför har ett svenskt-norskt FoU-samarbete utvecklat ett beslutstöd som prognostiserar eventuella obalanser under de närmaste två timmarna i kraftsystemet.

Kontrollrumsarbetet, varifrån man övervakar kraftsystemet, blir alltmer komplext. Nya förbindelser med kontinenten, harmoniserade marknader, större andel icke planerbar elproduktion och nya förbrukningsmönster utmanar kraftsystemets balansering. Det finns ett behov av att genom nya beslutsstöd och automatisering av vissa processer understödja balanseringen av kraftsystemet.

Det är bakgrunden till ett svenskt-norskt samarbete som har utvecklat ett beslutstöd som prognostiserar obalanser under de närmaste två timmarna i kraftsystemet. Namnet på det är IMPALA och är en förkortning för Imbalance Prediction with Advanced Learning Algorithm.

Ponuts portrait.jpg

Det berättar Pontus Romanus, data scientist på Svenska kraftnät. Han tillsammans med forskare/utvecklare från norska Statnett respektive norska företaget Optimeering AS har utvecklat beslutstödet. Nu när utvecklingsarbetet av beslutstödet är i mål ska det färdigställas som en produkt. I det arbetet deltar ett tiotal specialister från både Svenska kraftnät och Statnett.

– Nyttan med ett sådant här beslutstöd är att det hjälper operatörerna i kontrollrummet att avropa bud proaktivt på den så kallade reglerkraftsmarknaden. Det verktyg operatörerna har för att korrigera och täcka upp för obalanser. Detta är bara ett exempel där FoU kommer att spela en avgörande roll för omställningen till ett 100% förnybart kraftsystem 2040 för svenska kraftnät, säger han.

Men hur är det möjligt att i förväg med hygglig säkerhet kunna förutspå obalanser? 

– Det finns mönster i tidigare obalanser, komplicerade sådana, som en människa aldrig kan upptäcka. En dator är mycket bättre lämpad för detta och här kommer området data science och maskininlärning in i bilden, säger Pontus Romanus.

Genom att förstå det som har hänt går det enligt honom att förutspå framtiden. Via maskininlärning – den del av AI som hjälper maskiner att förstå på egen hand – går det att prognosticera vilken obalans mellan produktion och konsumtion som kommer att uppstå.

Från början, när utvecklingsarbetet drog igång, var det ett helnorskt projekt. Ett år senare blev Svenska kraftnät en partner i projektet.

– Jag vill lyfta fram norska Statnett i detta projekt, de har varit otroligt drivande och inkluderande. Det här behövs i våra kontrollrum och blir en viktig pusselbit i den framtida Nordiska balanseringen av kraftsystemet, säger Pontus Romanus.

Övriga parter i samarbetet är Norska forskningsrådet, NTNU och Optimeering AS.

I Norge har IMPALA av Smartgrid belönats med årets innovationspris.

Läs mer https://smartgrids.no/fagseminar-om-fremtidens-systemdrift-og-utdeling-av-innovasjonsprisen/ Öppnas i nytt fönster