Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Maria Lambert, chef för strategi och styrning på divisionen för IT vid Svenska kraftnät. Foto: Maria Örtenholm

Big data säkrar kraftsystemet

Big data, machine learning och AI – en växande del av Svenska kraftnät. Maria Lambert, chef för strategi och styrning på divisionen för IT, har ett spännande jobb med att hantera stora mängder data som säkrar Sveriges kraftsystem.

När nya, gröna energislag blir en allt större del av elförsörjningen, krävs nya IT-lösningar för kraftsystemet som säkrar rikets elförsörjning. Svenska kraftnät investerar därför stort inom IT och för att ytterligare sätta fokus på IT-relaterade frågor, finns allt samlat under Division IT.

Elbranschen möter nya effektivitetsutmaningar med nya kraftslag, som producerar el efter förutsättningar såsom väderförhållanden. Ett exempel är vindkraften, som blir svårare att beräkna än till exempel vattenkraften.

- För att kunna göra rätt prognoser med de nya kraftslagen krävs att vi kan hantera oerhört stora mängder data – där kommer machine learning in. All information om elnäten samlas och räknas per sekund, här handlar det om big data, berättar Maria Lambert. 

Inom området strategi och styrning, där Maria Lambert är chef, sker arbetet med att skapa struktur på all data som kommer in. Där arbetar bland annat IT-arkitekter och förändringsledare.

- Vi bygger rätt system och kopplar ihop dem på rätt sätt. Min avdelning ser IT ur ett helhetsperspektiv, man kan säga att vi har ett holistiskt perspektiv på IT där vi arbetar med processer och styrning över vad IT kan förbättra på alla områden. 

Elsystemet kräver sin AI

Nya europeiska och nordiska överenskommelser för mer effektiv elöverföring mellan länder, ställer också ständigt stora krav på nya IT-lösningar som kan hantera data om kraftsystemet. Maria Lambert tar upp den nordiska balanseringsmodellen, vilken reglerar förutsättningarna för effektiv balansering av det nordiska kraftsystemet, som ett exempel. 

- Modellen ska förnyas och gå från krav på prognoser om elförsörjningen för varje timme, till prognoser för varje kvart. Det kräver enorma mängder data och ännu mer automatisering. Svenska kraftnät bidrar med att bygga stabila system för big data, med stabil data och lägga grunderna för machine learning.

Med fokus på kärnuppdraget

Alla verksamhetsområden inom Svenska kraftnät berörs av IT, något som Maria Lambert tycker är spännande och en stor fördel med jobbet. Det skapar förståelse för verkets uppdrag och mål.

- Det bästa med mitt jobb är att få arbeta med så många olika kompetenta personer, från alla olika avdelningar och inte bara inom IT. Tydligt är också att alla har fokus på kärnuppdraget: att skapa trygg elförsörjning.

Under året rekryterar vi stort inom IT – håll utkik under Lediga tjänster (länk, öppnas i ny flik) Öppnas i nytt fönster för aktuella vakanser.  

Kort ordlista

AI – Artificiell intelligens

Machine learning – maskiners förmåga att ständigt förstå och hantera stora mängder data

Big data – digitalt lagrad information av sådan storlek att det är svårt att hantera med traditionella databasmetoder