Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Susanna Backström och Magnus Hjelm
Susanna Backström och Magnus Hjelm gick från andra branscher till energibranschen och Svenska kraftnät.

Branschbyte gav energijobb

Byta jobb gör de flesta under karriären. Men en del tar också steget att byta sektor – Susanna Backström och Magnus Hjelm på Svenska kraftnät tog med sig erfarenheter från helt andra branscher till energibranschen.

- I projektet jag arbetar nu, Hamra-Överby, ser jag mycket fram emot att vara med på resan från koncession till att ledningen är byggd. Det tar lång tid, men jag kan se målet! säger Susanna Backström, projektledare på Svenska kraftnät.

Värdefull erfarenhet från andra branscher

Innan Susanna Backström kom att arbeta med utbyggnaden av Sveriges transmissionsnät, har hon hunnit vara en del av både kärnkraftsindustrin och läkemedelsbranschen. I grunden är hon civilingenjör inom kemiteknik, och som projektledare är hon van med högt tempo och utmaningar. Att god dialog med intressenter och projektteam är en lika viktig del som planering och styrning i ett projekt, är en erfarenhet hon tar med sig.

- Projekten här på Svenska kraftnät är komplexa med många aktörer involverade. Det kräver god kommunikation, att man tar till vara på allas kompetenser och att man inte är rädd att ställa frågor, berättar Susanna Backström och tillägger:

- Det är en intressant tid att arbeta med transmissionsnätet – det händer mycket just nu. Jag värdesätter utmanande projekt som samtidigt är väldigt tydliga i resultatet – vi utvecklar Sveriges transmissionsnät för att alla ska få el.

Likheter och skillnader

Det finns både likheter och stora skillnader med Susanna Backströms tidigare och nuvarande jobb. Läkemedel, likväl som kärnkraft och transmissionsnät styrs av regelverk och lagar som måste följas oavsett privat eller offentlig sektor. Alla som jobbar med lag- och regelstyrda verksamheter måste följa samma processer – något som även Magnus Hjelm har erfarenhet från, inom IT- och telekomsektorn samt infrastruktursektorn.

- Den stora skillnaden är att kunden inte är i direkt fokus på samma sätt, här levererar vi på regeringens och samhällets uppdrag, säger Magnus Hjelm.

Som processledare inom IT- och telekom-sektorn i både Sverige och Norden, och sedermera i infrastruktursektorn, kom Magnus Hjelm ofta i kontakt med myndigheter. Idag är han processledare på Svenska kraftnät, vilket kort betyder att han i sin roll ansvarar för att utveckla och hålla i planering, hantering och analys av arbetssätten (processerna) som ligger till grund för hur Svenska kraftnät förvaltar transmissionsnätet.

- När jag arbetade med processer inom infrastruktur kopplat till statlig verksamhet fick jag blodad tand och tog chansen att börja som processledare på Svenska kraftnät, säger Magnus Hjelm och fortsätter:

- Jag har alltid jobbat med processer på olika sätt. Min drivkraft är att bygga upp ordning och reda, att leda processer som tar oss fram mot uppsatta mål.

Uppdraget tydligt som statstjänsteman

Han berättar att han alltid har haft ett intresse för energi, och har i grunden en utbildning som dataingenjör inom energi- och processteknik. Rollen på Svenska kraftnät är på ett sätt en kombination av hans två stora intressen: energi och processer.

- Som statstjänsteman har man ett uppdrag åt samhället, jag känner också att jag bidrar till något större. Vi jobbar effektivt för att inte slösa skattemedel och för att säkra svensk elförsörjning. Det känns viktigt, säger Magnus Hjelm.

Susanna Backström håller med – Svenska kraftnäts kärnuppdrag är ständigt synligt. Hon värdesätter att vara en del av helheten och att kunna påverka verksamheten.

- Alla är engagerade och motiverade att göra ett så bra jobb som möjligt, samtidigt som vi tar till vara på kunskaper och lär av varandra. Här finns många forum för erfarenhetsöverföring och verksamhetsutveckling – som alla både vill och förväntas ta del av. 

Det händer mycket hos oss

Just nu händer det väldigt mycket hos oss. Vi utvecklar det svenska kraftöverföringssystemet för att möta framtidens behov på elmarknaden och krav på säkra elleveranser.

Det betyder att vi har och kommer anställa fler kompetenta medarbetare som drivs av ett engagemang för vårt samhällsviktiga uppdrag.

Dessa lediga jobb finns hos oss just nu