Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mattias Fyhrman och Alexander Rasmussen.

Det krävs både teknisk briljans och god samarbetsförmåga för att byta kontrollanläggningar

Det har varit tekniskt utmanande att byta kontrollanläggningarna för Konti-Skan, likströmskablarna som kopplar ihop oss med Danmark. Det har också varit en utmaning att samordna arbetet, men alla har lagt manken till - vilket Alexander Rasmussen och Mattias Fyhrman kan berätta mer om.

Konti-Skan 1 och 2 är Svenska kraftnäts likströmskablar som går till Jylland i Danmark. På stationerna i Lindome står kontrollanläggningarna som används för att styra överföringen i länkarna. Nu är kontrollanläggningarna för Konti-Skan 1 och 2 utbytta och sammankopplade.

- Vi har tagit två individuella likströmslänkar och gjort så de kan samköras som en. På så sätt slipper operatörerna i kontrollrummet att koordinera ordrar och får ett gemensamt gränssnitt. Det kallas att den körs som bipol och gör det enklare att optimera driften och minskar överföringsförlusterna, säger Alexander Rasmussen, teknisk koordinator under projektet.

Tekniken med att koppla samman två länkar till en bipol är inte ny, men på Svenska kraftnät har den tidigare bara använts i en enklare form på Fenno-Skan, länkarna till Finland.

Tekniska utmaningar och gott samarbete

Det är ett pussel att byta kontrollanläggning under korta avbrottsperioder. Anläggningen ska vara ur drift så lite som möjligt och förberedelsearbetena har pågått under flera år. Driftavbrotten har varit noga inplanerade och ställt krav på att övriga moment i projekt sker när de ska.

Anledningen till att kontrollanläggningarna bytts ut är att den ena var 30 år gammal och den andra inte fungerade optimalt. Projektet startade 2015 och både Alexander och Mattias har varit med från starten.

- Det som är annorlunda den här gången är att vi har en leverantör av kontrollanläggning, ABB, och två entreprenörer för att genomföra projektet – Veidekke och Vattenfall Services, säger Mattias.

Tre entreprenörer som ska koordineras och många interna krafter från olika håll involverade – det har varit ett stort arbete.

- Ja, det har varit mycket mer arbete än vi räknat med från början att synka alla delar. Men vi har lärt oss om alla olika delar på vägen. Har man en totalentreprenör så tar ju den hand om detaljerna, nu har vi behövt lära oss mer för att se hur allt ska fungera ihop. Alla har verkligen gjort sitt bästa för att vi ska klara tider och leveranser, berättar Mattias.

Provdriften pågår ett litet tag till, sedan är det dags för välbehövlig vila för projektets deltagare. Och då har kontrollrummets operatörer fått ett modernare sätt att arbeta med våra likströmskablar till Danmark.