Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elsektorns förmåga att leverera bedöms som god

Som elberedskapsmyndighet och bevakningsansvarig myndighet inom elsektorn har Svenska kraftnät ansvar för att leda elsektorns beredskap och följa läget avseende konsekvenser av coronaviruset inom elsektorn. Enligt Joakim Evertsson, chef för enheten elberedskap, Svenska kraftnät, är sektorns förmåga att upprätthålla elförsörjningen över hela landet fortsatt god.

I dagarna har Svenska kraftnät överlämnat en analys till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, över läget i elsektorn avseende coronautbrottet.

– Vi liksom övriga bevakningsansvariga myndigheter har analyserat våra respektive ansvarområden och lämnat in underlag till MSB i enlighet med en hemställan. Dessa analyser tillsammans ger MSB en nationell bild över läget, säger Joakim Evertsson.

Svenska Kraftnät har huvudansvaret för att säkra elförsörjningen, men samverkar och samordnar åtgärder nära med elsektorns aktörer, och vid behov andra bevakningsansvariga myndigheter.

– Det är viktigt att vi alla hjälps åt så att vi klarar denna utmanande period som vi är mitt inne i. Och vi känner oss trygga att vi tillsammans med sektorn kan leverera el.

Svenska kraftnät fortsätter att i samverkan med sektorn och myndigheter följa läget och analysera behov för att säkra en fortsatt god leverans av el.