Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En attraktiv kraftkälla med friskvård i fokus

Friskvård är en viktig del för medarbetares hälsa. Svenska kraftnät klassas som energibranschens mest attraktiva arbetsgivare, tack vare bland annat lyckade satsningar på motion och hälsa. Bland medarbetarna finns också ett stort engagemang för den egna motions- och kulturföreningen Kraftkällan.

När Nyckeltalsinstitutet presenterade sin årliga mätning över de mest attraktiva arbetsgivarna, konstateras att Svenska kraftnät hamnar på plats nummer ett av de 24 el- och energibolag som deltog, av totalt 310 medverkande företag, organisationer och myndigheter.

En av faktorerna som vägdes in i mätningen är möjligheten till friskvård, där Svenska kraftnät sedan många år storsatsar på sina medarbetare.

Generöst friskvårdsbidrag

- För att vara en attraktiv arbetsgivare idag är det en hygienfaktor att ge sina medarbetare förutsättningar för regelbunden friskvård och hälsofrämjande aktiviteter, säger Josefine Elinder HR-partner på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät erbjuder sina anställda skattefri ersättning för motion och friskvård på 4.500 kronor per år. För att minska vardagsstressen och underlätta livspusslet, har verket som huvudregel att alla obligatoriska möten bara får bokas mellan 9.00 och 15.00.

Låga sjuktal

På Svenska kraftnät är sjuktalen väldigt låga – korttidssjukfrånvaron är endast 1, 7 procent, vilket motsvarar 3,5 dagar per anställd per år. Endast 1 medarbetare på 100 är långtidssjuk.

- Det är siffror vi är väldigt glada över, men vi fortsätter arbeta för att få ned sjuktalen, kommenterar Josefine Elinder.

Kraftkällan håller verket i trim

Karin Schrewelius, ordförande för Kraftkällan.Motion och sociala aktiviteter är viktigt för hälsan i stort. På Svenska kraftnät finns stort medarbetarengagemang kring den egna motions- och kulturföreningen Kraftkällan, som anordnar allt från skidresor och löpargrupper till biobesök och konstvisningar på Liljevalchs. Karin Schrewelius är ordförande för Kraftkällan sedan 2018.

- Föreningen skapar sammanhållning och nätverkande över gränser. Det är inte sällan du kan använda dina nya bekantskaper i olika jobbsammanhang, både genom nyfunna kollegor och en större insikt i vem du kan kontakta i olika frågor, berättar Karin Schrewelius.  

Kraftkällan får bidrag från Svenska kraftnät och kan erbjuda medlemmarna aktiviteter till förmånliga priser. Aktiviteterna arrangeras av respektive sektionsledare och Kraftkällans medlemmar kan själva komma med aktivitetsförslag eller skapa nya sektioner.

- Jag har lärt känna många inom olika delar av företaget genom Kraftkällan, vilket gör både arbete och fritid roligare, smidigare och mer aktiv, säger Karin Schrewelius.

Kraftkällan gör många olika aktiviteter. 
 
En av Kraftkällans sektioner efter avslutat skivstångspass. 
 
 

Nyckeltalsinstitutets årliga mätning – Attraktiv Arbetsgivarindex

Attraktiv Arbetsgivarindex heter Nyckeltalsinstitutets mätning som undersöker arbetsvillkoren i organisationen utifrån bland annat möjlighet till lika chefskarriär mellan män och kvinnor, kompetensutveckling och medianlön.

Totalt baseras Attraktiv Arbetsgivarindex på 700.000 medarbetares faktiska arbetsvillkor av totalt medverkade 310 företag, organisationer och myndigheter.

Svenska kraftnät fick även utmärkelsen "Excellent arbetsgivare" vilket ges till de 10 procent som har högst resultat i hela mätningen.

Det är andra året som Svenska kraftnät deltar i mätningen, även förra året med ett toppresultat.

Just nu rekryterar vi stort – håll koll på vakanta platser

Just nu rekryterar vi stort inom hela Svenska kraftnät.

Vill du vara med och ansvara för att Sverige aldrig stannar?

Håll koll på våra lediga tjänster under fliken "Jobba här" (webblänk: öppnas i ny flik). Öppnas i nytt fönster