Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Forskning för cyberskydd av framtidens smarta elnät

Framtidens smarta elnät möjliggör mer effektivitet och större flexibilitet i näten genom ökad digitalisering. Samtidigt uppstår nya utmaningar när allt fler system kopplas samman. Fredrik Heiding doktorerar i IT-säkerhet inom forskningsprogrammet SweGrids. Fokus ligger på hur vi kan skydda kritisk infrastruktur mot digitala attacker – ett arbete som blir alltmer aktuellt.

Med energiomställningen till en större andel förnybar och decentraliserad elproduktion behöver kraftsystemet utvecklas och bli smartare genom ökad digitalisering. Vi kopplar ihop allt mer infrastruktur i datornätverk vilket ofta möjliggör en ökad effektivitet och flexibilitet. Det innebär stora fördelar men det skapar även utmaningar när det kommer till IT-säkerhet.

- Ingångarna till våra system blir fler i och med ökad digitalisering och det kan utnyttjas för att göra intrång, säger Fredrik Heiding, doktorand vid avdelningen för nätverk och säkerhet vid Centrum för svenska smarta elnät och lagring (SweGrids) på KTH som finansieras av bland andra Svenska kraftnät.

Fredrik Heiding doktorerar inom IT-säkerhet, med fokus på säkerhet av kritisk infrastruktur, exempelvis elkraftverk och andra samhällsbärande funktioner.

- Idag är allt fler enheter i våra hem uppkopplade mot molnet och cyberattacker kan ske när som helst – till exempel mot en uppkopplad TV, en skoter eller till och med mot husets låssystem. Det innebär självklart problem men problemen blir ännu större när intrången är riktade mot ett elnät eller ett sjukhus, säger Fredrik Heiding.

På jakt efter sårbara system

I sin forskning analyserar Fredrik Heiding bland annat nya metoder och verktyg inom så kallad offensiv säkerhet. Offensiv säkerhet syftar på att aktivt försöka attackera ett system, för att hitta eventuella sårbarheter och täppa till dessa innan en angripare kan hitta och exploatera dem.

- Många av dagens system är gamla och byggdes i syfte att säkerställa driftsäkerheten hos till exempel en produktionsanläggning. Man tänkte inte alltid på att någon kunde attackera genom kommunikationssystemen, säger Fredrik Heiding.

Stor medvetenhet hos svenska nätägare

Det digitala klimatet förändras och digitala attacker sker allt oftare, att elinfrastruktur drabbas kan vi se exempel på i flera länder.

- I Sverige är de flesta nätägare mycket medvetna om att det finns en utmaning i cyberattacker. Arbetet pågår för att möta utmaningarna. Det handlar mycket om att fortsätta vidareutveckla säkerhetsarbetet både hos stora som små aktörer, säger Fredrik Heiding.

Svenska kraftnät stödjer forskning och kompetensutveckling
För att möta energiomställningen och utveckla ett hållbart och säkert kraftsystem behövs fortsatt kompetensutveckling, Forskning och utveckling (FoU) och satsning på innovation. En viktig framgångsfaktor är en välfungerande samverkan mellan högskolor, universitet, näringsliv och offentlig sektor. Svenska kraftnät finansierar forskning och doktorandtjänster bland annat inom SweGrids där Fredrik Heiding forskar.

- Jag vill vara del av arbetet med att säkra upp Sveriges elnät och göra Sveriges elförsörjning ännu säkrare. För mig är IT-säkerhet ett av de mest intressanta ämnena just nu och allting pekar på att det håller i sig framöver, säger Fredrik Heiding.

Utbildningar inom IT-säkerhet för elsektorn

Svenska kraftnät genomför även utbildningar för den svenska elsektorn i IT- och cybersäkerhet – en viktig pusselbit i arbetet med höja och sprida kompetensen när det gäller vikten av IT-säkerhet för att erhålla en robust svensk elförsörjning.

Fredrik Heiding

Gör: Doktorerar inom IT-säkerhet på KTH, med fokus på säkerhet av kritisk infrastruktur inom SweGrids som delfinansieras av Svenska kraftnät

”Behovet växer av svensk kompetens inom datavetenskap och IT, det är i högsta grad även sant för säkerhet kopplat till kritisk infrastruktur. Som doktorand får du möjlighet att verkligen fördjupa dig inom ett ämne på ett sätt som är få förunnat. På KTH och inom SweGrids forskar vi i nära samverkan med industrin vilket gör att vår forskning ofta kan tillämpas direkt och göra nytta.”

Fakta: SweGrid

SweGrid (Swedish Smart Grids and Storage Centre, Centrum för svenska smarta elnät och lagring) är ett forsknings- och samarbetsprogram vid KTH och Uppsala Universitet. Bland andra Svenska kraftnät, ABB och Energimyndigheten delfinansierar. Programmet finansierar doktorander, post-doc och examensarbeten inom smarta elnät och energilagring.

Det finns för närvarande cirka 40 forskningsprojekt i SweGRIDS, var och en involverar industriella och akademiska forskare som arbetar med en doktorand eller PostDoc.  

För mer information om programmet besök KTH:s webbplats: https://www.kth.se/swegrids (webblänk, öppnas i nytt fönster) Öppnas i nytt fönster