Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Full aktivitet när Öresundskablarna byts ut

Vid Domsten-Viken utanför Helsingborg pågår arbetet för fullt med att byta ut det södra 400 kV kabelförbandet i Öresundskablarna. Kablarna går från Kristinelund till Själland och är viktig för elförsörjningen i både Sverige och Danmark under såväl normala som ansträngda förhållanden.

Kablarna ska vara utbytta i juni 2020 och under genomförande har det populära strandpromenadstråket Skåneleden förvandlats till arbetsområde.

Skylt 2.jpg

- Det är mycket folk i rörelse längst strandkanten och vi har satt upp skyltar både på Svenska och Engelska samt informerat närboende via utskick och annonser, säger Elina Cuellar som tillståndsansvarig i projektet.

Under april har förberedande arbeten gjorts i form av svetsning av långa rör. I maj ska schaktningen göras för de nya sjökablarna av en grävmaskin placerad på en pråm, så kallad Back Hoe Dredger. På stranden finns en upphöjd grävmaskin, så kallad Partial Raised Excavator.

Sedan ska rör installeras i kabelgravar vid landfästet innan de gamla kablarna tas upp och de nya kablarna tas i drift. Under juni ska arbetsområdet återställas och verksamheten på platsen avvecklas.

Entreprenaden utgörs av till ett konsortium bestående av NKT HV Cables AB och VBMS B.V. med NCC som underentreprenör.

- Arbetet flyter på bra och i nuläget är vi optimistiska till att kablarna ska vara utbytta i juni enligt tidplan. Kabelförläggningsfartyget är nu på väg från Gdansk i Polen. Det värsta som kan hända är att vi får in Covid-19 smitta på något av fartygen säger Stig Nygård, Svenska kraftnäts projektledare för Öresundskablarna.

Kabeln som är tillverkad i Karlskrona ska lastas på fartyget och transporteras till sjöss till Öresund i början på maj.

Svenska kraftnät med entreprenörer hoppas att kabelutbytet inte ska medför alltför stor påverkan på omgivningen och närboende, men ber om överseende med att vissa störningsmoment kan förkomma. En del arbetsmoment kan medföra ökade bullernivåer i närheten av arbetsområdet.

Under maj och juni kommer upp till åtta fartyg i varierande storlekar att trafikera sundet. Under den perioden uppmanar vi till extra försiktighet för er som åker båt, paddlar kajak eller utför andra aktiviteter i sundet.

Om projektet

I Öresund ligger Öresundskablarna, två kabelförbindelser för 400 kV mellan Kristinelund i Sverige och Skibstrupgård i Danmark. Tillsammans med vår danska motsvarighet Energinet byter vi ut det södra och äldsta kabelförbandet. Förbindelserna har varit i drift sedan år 1973 respektive 1985 och det äldsta kabelförbandet börjar nu närma sig sin tekniska livslängd. Sträckan mellan Sverige och Danmark är cirka 7,5 km lång.

Läs mer om Öresundskablarna här

Karta som visar sjökabelförbindelsen mellan Sverige och Danmark