Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Här byter vi till kompositstolpar – med ledningen i drift

Coronatider eller inte, underhållet av Svenska kraftnäts nät pågår ständigt och i våras byttes ytterligare ett antal trästolpar till kompositstolpar – ett test för att prova nya material.

– Ja, underhållet av våra anläggningar fortsätter för att vi ska ha anläggningar i gott skick med hög tillgänglighet i vårt nät. Visst blir det en del som görs annorlunda nu, som att vi inte samåker eller att vi dricker vårt kaffe utomhus med avstånd, men annars jobbar vi och Vattenfall Services på som vanligt – trots Corona, säger Per Gustafsson, underhållsingenjör på Svenska kraftnät.

Tål hackspettar

En del av underhållsarbetet handlar om att undersöka nya material för att optimera förvaltningen av anläggningarna. Åtta trästolpar med kreosot har ersatts med kompositstolpar – ett blandmaterial som kan beskrivas som förstärkt glasfiber. Kompositstolpar är lättare än trästolpar och kan transporteras i sektioner som är instuckna i varandra.

– Man kan säga att de ser ut som konformade sugrör, säger Johan Bartsch, kraftledningsingenjör.

En annan fördel är att kompositstolpar tar mindre plats vid lagring. Men det krävs mer arbete vid monteringen än med trästolpar.

- Vi behöver nya stag och mer kringmaterial som nya fundament, så det blir mer jobb med denna typ av stolpar, säger Jörgen Ståhl, förstudieledare.

Det nya materialet ska utvärderas för att öka kunskapen om vad det innebär för underhållsarbetet.

– Dessa stolpar sätts upp på äldre ledningar och ska stå 20-30 år, så våra analyser inriktar sig på långa livscykler. Vi kan redan nu konstatera att vi slipper rötskadebesiktningar och att sätta upp hackspettsnät, men vi måste följa upp hur UV-ljus påverkar och hur materialet åldras, säger Johan Bartsch.

Ersätter ledning i drift

Arbetet med att ersätta stolparna utförs med ledningarna i drift, så kallat arbete med spänning (AMS).

– Det blir allt viktigare att ha nätet så tillgängligt som möjligt, så AMS blir mer och mer vanligt. Genom att undvika avbrott kan vi dessutom arbeta utan tidspress, även om vi fortfarande har dialog med driftcentralen, säger Per Gustafsson.

– Vi utvecklar hela tiden våra anläggningar och underhållsarbetet för att arbeta effektivare, men framför allt för att minska avbrott och säkra ett tillgängligt och säkert nät, avslutar Johan Bartsch.