Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anna-Karin Renström och Helena Olsson, elkraftsingenjörer på Svenska kraftnät.

Anna-Karin och Helena – två elkraftsingenjörer som möjliggör energiomställningen

Det händer mycket på Svenska kraftnät. Vi bygger ut det svenska transmissionsnätet för att möjliggöra energiomställningen, möta framtidens krav på elmarknaden och nya kapacitetsbehov. Därför behöver vi fler medarbetare som Helena och Anna-Karin.

Svenska kraftnät har en kraftigt ökande investeringsperiod de kommande åren för att bygga ut och förnya Sveriges transmissionsnät. Med investeringarna kommer även ett stort kompetensförsörjnings- och rekryteringsbehov.

- Vi ser ett ökat behov av medarbetare inom allt från geoteknik och stålkonstruktioner till ställverks-, kabel-, kraftlednings- och FACTS teknik. Sist men inte minst behöver vi även fler som jobbar med anläggningarnas centrala nervsystem, dvs. kontrollanläggare och reläskyddsingenjörer, säger Anna-Åsa Hellström, chef för avdelningen Nätteknik.

Anna-Åsa.jpg

Anna-Åsa Hellström, chef för avdelningen Nätteknik.

Ställverksingenjör och teknikspecialist ser till att kraven uppfylls

På enheten Ställverk och primärapparater arbetar Helena Olsson, ställverksingenjör och Anna-Karin Renström, teknikspecialist. De ansvarar för att säkerställa att ställverken i transmissionsnätet byggs enligt de krav vi har på teknik och utformning.

-Man kan säga att vi kravställer och granskar så att vi får det vi beställt. Vi får vara med hela vägen, det är det som gör det så kul, berättar Helena.

Från trainee till fast anställning

Helena Olsson har varit på Svenska kraftnät i ett och ett halvt år. Hon började som trainee och hade genom det möjlighet att lära känna hela verksamheten innan hon började sin anställning på avdelningen för Nätteknik.
Att vara del av en samhällsviktig verksamhet är en stor anledning till att arbetet känns utvecklande och viktigt.

- Vi bygger riktiga och viktiga saker, alla behöver ju el och jag jobbar med att ge samhället el, varje dag Även om en station bara utgör en liten del i hela nätet så är de viktiga delar av kraftsystemet i stort. Vi bygger en station för att göra systemet mer robust, kunna ansluta vindkraft och möta nya kapacitetsbehov., säger Helena.

En arbetsvardag i fält och på kontor

Anna-Karin Renström har arbetat på Svenska kraftnät med ställverksteknik i tolv år, de senaste sju åren som anställd och innan dess som konsult.
En vanlig arbetsdag kan vara antingen ute på ett pågående bygge eller på kontoret i Sundbyberg i Stockholm. Där granskas ritningar eller skrivs kravbilder för upphandling av nya stationer. På besök ute på station kontrolleras att entreprenören faktiskt byggt så som ritningarna visar.

- Vi är med innan projekten startar för att titta på vilka tekniska lösningar vi behöver få till och under projekten för att stötta projektledare, entreprenörer och leverantörer i att få fram våra lösningar. Efter projekten är vi med i förvaltningen och kan hämta hem erfarenheten av hur våra lösningar fungerar i praktiken, under lång tid. De erfarenheterna tar vi med in i nya projekt som därmed kan bli ännu bättre, säger Anna-Karin.

”Verkligheten är väldigt nära”

Att ha möjlighet att samarbeta med andra och att jobbet är så varierande gör att Helena trivs väldigt bra med jobbet.

- Det som är kul är att vi hela tiden jobbar med andra, projektledare, entreprenörer och tillverkare med flera. Verkligheten är väldigt nära, man är ute i skarpt läge och får titta på det vi bygger. Det är en häftig del av jobbet, en helt annan grej än att bara ha det på ritbordet, säger Helena.

Teknikintresse och kreativitet viktigt i jobbet

På frågan om vilka egenskaper man bör ha som ställverksingenjör svarar de att stort teknikintresse och kreativitet är viktigt. Men även god samarbetsförmåga och att både kunna se detaljer och helheten.

- Man behöver kunna se saker från olika perspektiv och förstå olika sidors intressen men ändå få ihop en lösning som lever upp till våra krav. Vi är ett slags ”teknikdiplomater”, vi vill få fram den bästa tekniklösningen men som samtidigt ska ta hänsyn till miljöaspekter och inte heller får blir för dyr, säger Helena.

- Våra medarbetare är en enorm kompetensbank, och många tycker att det är väldigt roligt att få föra över sin kunskap och erfarenhet till nästa generation transmissionsnätsägare, säger Anna-Åsa Hellström, chef för avdelningen Nätteknik.

Håll utkik efter de nya tjänsterna på svk.se/jobba-har.