Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

HMSK-samordnarnas viktiga uppdrag

På Svenska kraftnät står hälsa, miljö, elsäkerhet och kvalitet (HMSK) högt på agendan varje arbetsdag. Möt Teresa Norling och Erica Midfjäll, nytillträdda HMSK-samordnare, vars uppdrag är att skapa trygga arbetsplatser och ständigt förbättra HMSK-arbetet.

- HMSK är en viktig del av Svenska kraftnät i vardagen, ute på anläggningarna i projekten. Vi har höga krav och en vilja att vara ledande i branschen i dessa frågor, berättar Teresa Norling, som tillsammans med kollegan Erica Midfjäll tillträdde sin post i mars 2020.  

Komplext men konkret

HMSK-samordnaren finns som stöd till projektledare, projektingenjörer, konsulter och chefer inom arbetsfältet. Arbetsdagen består av systematiskt arbete för att säkra ett säkert och hållbart arbetssätt, både ute i fält där arbete utförs i olika miljöer men också på kontoret. Det handlar om att hantera både hårda och mjuka frågor, allt från lagkrav inom arbetsmiljö till social hållbarhet, uppförandekoder med mera.

- Det är tunga frågor vi pratar om, vilket kräver stöttning och expertstöd. Vi ska förhindra att någon skadar sig eller att ett utsläpp sker. Då handlar det inte bara om att följa lagen – vi måste ha högre krav än det som förväntas av oss, säger Teresa Norling.

- Ett väldigt komplext arbete men väldigt konkretiserat på en gång, berättar Erica Midfjäll. 

Att kunna förutse risker

I alla pågående och uppstartade projekt på Svenska kraftnät är personer som jobbar med HMSK-frågor alltid närvarande. HMSK-konsulter och byggprojektledare jobbar med allt från incidentrapportering och säkerhetsrutiner till arbetsmiljö hälsa i projekten.

För att säkerställa en gemensam linje i arbetet och samtidigt utveckla arbetet finns HMSK-samordnarna, som också jobbar med långsiktiga analyser, förebyggande åtgärder och resursplanering.

- Målsättningen är att kunna förutse alla risker i ett anläggningsprojekt och vara proaktiv. Men ibland händer det ändå en incident och då är det viktigt att ha intränade rutiner för att snabbt kunna hantera frågorna och sätta in rätt åtgärder, säger Erica Midfjäll.

Ett varierande arbetsfält

Arbetet kräver god prioriterings- och initiativförmåga, och samtidigt hålla koll på lagkraven. Något som inte räds Teresa Norling och Erica Midfjäll.

- Det är ett varierande arbetsfält. Vi hanterar allt från stora systemfrågor kring exempelvis kontrakt till hur man bäst följer upp arbetet ute på site. Det är roligt, man vet aldrig vad som händer från dag till dag. Jag brinner för frågorna och valt arbetsgivare efter det, säger Teresa Norling.

- Det finns ett stort engagemang för HMSK. Ingen säger emot att det är viktigt att ha en trygg och säker arbetsplats, avslutar Erica Midfjäll.

 

Om: Teresa Norling

Befattning: HMSK-samordnare på Svenska kraftnät

Bakgrund: Kommer senast från Trafikverket där hon arbetade med byggarbetsmiljöfrågor inom bygg- och anläggningsprojekt.

Utbildning: Arbetsmiljöingenjör

Bästa med att jobba inom HMSK: ”Jag gillar att jobba brett – HMSK innefattar hårda frågor, men också mjuka, så som hållbarhet, uppförandekoder och social hållbarhet”.

Om: Erica Midfjäll

Befattning: HMSK-samordnare på Svenska kraftnät

Bakgrund: Kommer senast från PEAB och JM där hon arbetade med arbetsmiljösamordning.

Utbildning: Processoperatör vid LKAB, kvalitetsteknik och personalfrågor vid Uppsala universitet.

Bästa med att jobba inom HMSK: ”Att få arbeta långsiktigt, utvecklande och förebyggande med systematiken inom området som helhet”.

 

Läs mer om Svenska kraftnäts hållbarhetsarbete

Säkerhet är en viktig del i all vår verksamhet. Vi ska också arbeta för hållbara och långsiktiga lösningar för Sveriges elförsörjning utifrån ekonomi, miljö och sociala aspekter. 

Du hittar mer information på vår webbplats (webblänk: öppnas i nytt fönster) Öppnas i nytt fönster