Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Inställd resa till Weiz gav mersmak i Norrköping

Stockholmsstationen Kolbotten ska få en ny transformator. Ett färdigt exemplar står leveransklar i Österrike och normalt sett finns vi alltid på plats i fabrik för att godkänna en ny produkt. I dessa tider hittar vi nya lösningar.

Svenska kraftnäts viktiga uppdrag att säkerställa ett robust och driftsäkert transmissionsnät innebär bland annat att vi deltar i fabriksprovning (FAT) och noggrant granskar de komponenter som står redo att introduceras i transmissionsnätet, exempelvis transformatorer.

- Tanken var att vi skulle åka ner till leverantören Siemens fabrik i Weiz nära Graz i Österrike för att närvara vid fabriksprovningen av transformatorn i början av april. Vi hade kontakt med dem innan och fick veta att de inte tog emot besök över huvud taget, så en resa var inte möjligt, berättar Niclas Schönborg, teknisk specialist krafttransformatorer och shuntreaktorer.

Siemens erbjöd istället Niclas och station Kolbottens projektledare Jens Wärn att följa fabriksprovningen via videolänk. Så istället för att flyga till Österrike satte sig Niclas på tåget med sikte på Norrköping och Jens kontor. I tre dagar följde de sedan testerna via videolänk och med hjälp av flera olika kameror filmades transformators olika komponenter, mätresultaten visades på dataskärmar och testresultaten skickades med e-post. Allt via Siemens slutna och Skype-liknande kommunikationslösning.

Möjligt tack vare betrodd leverantör

Siemens har levererat till oss tidigare och då har vi varit på plats i den aktuella fabriken.

- Att delta i fabriksprovning på distans var ett bra alternativ i detta fall, men givetvis hade vi velat vara på plats om det hade varit möjligt. Exempelvis gick det inte att se standarden på montage i kopplingslådor nu, så vi får helt enkelt lita på Siemens. Värt att berätta i sammanhanget är att vi har en produkt- och leveransgaranti, berättar Jens.

- Ja detta var den tredje transformatorn som vi köper från dem under en sexårsperiod och det har varit bra leveranser tidigare. Hade problem uppstått skulle den digitala fabriksprovningen inte ha varit en bra lösning. Så det ersätter inte det fysiska besöket men är ett jättebra komplement, flikar Niclas in.

Öppnar upp för nya arbetssätt

Jens berättar att hans enhet inspirerats av den digitala lösningen och att de pratar om att det framöver skulle kunna innebära att man skickar en representant på fabriksprovning, medan de andra kollegorna kan sitta på distans. Och för Niclas väntar fler ”distansbesök”:

- I maj var det planerat att jag skulle till ABB i Ludvika för att delta i en fabriksprovning av en shuntreaktor som de ska leverera till Ritsem, vår nordligaste station. Det arbetet kommer nu också att genomföras digitalt, avslutar han.

Några foton från mätningarna i Siemens fabrik

RISO-webb.jpgwebbFAT.jpg

Vi förstärker och förnyar transmissionsnätet

Sverige har ett av världens äldsta transmissionsnät. Många av våra ledningar och stationer börjar närma sig slutet av sin livslängd och måste förnyas innan de blir för gamla. Vi bygger också nya ledningar och stationer för att stärka transmissionsnätet. Läs mer här! (.aspx) Ladda ner