Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

IT-säkerhet för trygg elförsörjning – idag och imorgon

Svenska kraftnät äger, utvecklar och förvaltar det svenska transmissionsnätet. För att kunna göra det krävs moderna IT-system och hög IT-säkerhet. - Vill du jobba med IT-säkerhet i framkant är Svenska kraftnät en synnerligen intressant arbetsplats, säger Göran Egnell, IT-säkerhetschef på Svenska kraftnät.

IT-säkerhet är ett samlingsnamn för olika begrepp som handlar om att skydda och kvalitetssäkra IT-miljöer och IT-system. Du känner säkert igen ord som cybersäkerhet, informationssäkerhet, artificiell intelligens (AI), brandvägg och kryptering – IT-världen har en rik teknisk ordflora.

Göran Egnell är chef för IT-säkerhetsfunktionen på Svenska kraftnät. Tillsammans med sina kollegor på divisionen för IT jobbar de varje timme och minut för att hela Svenska kraftnät kan göra sitt jobb på ett IT-säkert sätt. Det handlar om arbete med allt från befintliga och nya IT-system, webbsidor och programvaror till IT-flödet i kontrollrummet.

- IT-säkerheten är med i alla projekt, vårt jobb är en del av den operativa driften. Vi gör risk- och sårbarhetsanalyser utifrån enskilda projekt, men vi måste hela tiden se verksamheten i stort. Vi är en viktig del i arbetet att skydda Svenska kraftnäts kärnuppdrag, berättar Göran Egnell och tillägger:

- Svenska kraftnät har till uppgift att utveckla och förvalta transmissionsnätet för el. Det finns en förväntan att det hela tiden ska finnas el i alla eluttag. Vi ska se till att möjliggöra det utan säkerhetsrisker. 

Flera lediga tjänster inom IT

De som jobbar med IT-säkerhet på Svenska kraftnät har oftast titeln säkerhetsspecialist. De flesta har en IT-teknisk utbildning i grunden eller en management- eller revisionsbakgrund. IT divisionen behöver växa, och just nu finns flera lediga tjänster.

- Vi är den myndighet som har ett av de viktigaste samhällsuppdragen – bara det är en spännande utmaning och en stor anledning till varför det är så kul att jobba här. Digitaliseringen och elektrifieringen innebär en stor förändring i samhället som också spelar stor roll för IT-miljön. Nordiska och internationella samarbeten ställer krav på nya kommunikationsvägar och IT-system. I alla de nya systemen är IT-säkerhet en vital komponent, kommenterar Göran Egnell.

Ständig koll på utvecklingen

Att ständigt hålla sig à jour med den snabba utvecklingen inom IT-säkerhet är en viktig del av jobbet. Det är något som är en utmaning, men också det roliga med yrket, tycker Göran Egnell.

- Den tekniska utvecklingen i världen går fort, det kommer nyheter hela tiden. Det är roligt att jobba i framkant med utvecklingsprojekt som knyter samman oss i norden och internationellt, samtidigt som det är viktigt att ibland inte vara först med allt.

En annan del av jobbet med Svenska kraftnäts IT-säkerhet handlar om att göra alla medarbetare medvetna om risker och hot, ett arbete som sker tillsammans med säkerhetsenheten.

- Vi utbildar och upplyser om riktlinjer som ska följas. Att hänvisa till dokument räcker inte, man måste hålla utbildningar och förklara. Det är viktigt att kunna kommunicera om och inte bara informera om IT-säkerhet – och visa på tydliga exempel på vad som kan hända och inte hända om man inte sätter säkerheten först, säger Göran Egnell.  

 

Det händer mycket hos oss

Just nu händer det väldigt mycket hos oss. Vi utvecklar det svenska kraftöverföringssystemet för att möta framtidens behov på elmarknaden och krav på säkra elleveranser.

Det betyder att vi har och kommer anställa fler kompetenta medarbetare som drivs av ett engagemang för vårt samhällsviktiga uppdrag.

Dessa lediga jobb finns hos oss just nu