Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kommentar till uppgifter i media

Svenska kraftnät har som systemansvarig ansvaret att upprätthålla driftsäkerheten i kraftsystemet. Elmarknaden och förutsättningarna för driften av kraftsystemet är i ständig förändring. Därför analyserar Svenska kraftnät kontinuerligt olika scenarier för att kunna säkerställa driftsäkerheten, även under ansträngda förhållanden. Inför sommaren är marginalerna inte lika goda som tidigare år och för att upprätthålla driftsäkerheten har beslut fattats om åtgärder för att kunna hantera eventuella fel.

Beslutet att vidta åtgärder för att hantera sommarens utmaningar och upprätthålla driftsäkerheten i olika scenarier signerades av gd den 4 juni. Beslutet har föranletts av rekommendationerna från en arbetsgrupp som analyserat driftsituationen och sammanställt ett beslutsunderlag. Det är alltså inte två olika versioner utan ett formellt beslut och det arbetsmaterial som föreligger detta beslut.

Beslutet har registrerats och lämnats ut på begäran. Svenska kraftnät har alltså inte utelämnat någon information från dokument som lämnats ut i detta ärende.