Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lowina Lundström är chef för Svenska kraftnäts systemdivision. Den 2 september medverkar hon vid den digitala konferensen Kraft 2020 för att tala om ett kraftsystem i förändring och om elsektorns roll i möjliggörandet av de energi-och klimatpolitiska målen.

Vi har tillsammans med övriga aktörer i elsektor en viktig roll i Sveriges arbete för att uppnå målen i energi- och klimatpolitiken, både på nationell som europeisk nivå. Svenska kraftnät investerar inte bara stort i nätutveckling och nätutbyggnad de kommande åren utan även i satsningar på nya marknadslösningar och IT-system.

– Förändringarna innebär inte bara utmaningar utan ger också möjligheter för kraftsystemet. Det kan bli svårare att hålla systemet i balans när det sker större och snabbare variationer i produktion och förbrukning men det är också möjliggörare för energiomställningen. Det ställer nya krav på hur vi hanterar kraftsystemet i allt från ett långsiktigt strategiskt perspektiv till operativt i kontrollrummet. Men de skapar också möjligheter för andra aktörer genom flexibel elanvändning, säger Lowina Lundström, chef för systemdivisionen på Svenska kraftnät.

Ett driftsäkert kraftsystem avgörande

Tillsammans med Per Eckemark, chef för Svenska kraftnäts nätdivision, deltar Lowina Lundström i Svenska kraftnäts årliga konferens Kraft 2020, under rubriken ”Kraftsystemets bidrag till de klimatpolitiska målen”. Här kommer bland annat nya lösningar för att uppnå leveranssäkerhet i hela kraftsystemet, till exempel stödtjänster, diskuteras.

Möter publiken digitalt

Svenska kraftnäts konferens Kraft samlar varje år ledande aktörer från flera branscher för samtal, debatt och kunskapsutbyte. I år blir genomförandet digitalt, publiken deltar via skärm och samtalen livesänds från en studio. Lowina Lundström tror att det digitala genomförandet är en stor fördel för tillgängligheten och flexibiliteten.

– Det är inte så ofta vi har tillfälle att samla samhällets aktörer för att prata om dessa frågor. Jag tror att det finns ett behov av att prata om omställningen och vad det innebär för ansvar för oss alla. Den digitala mötesformen gör att fler kan delta.

På Kraft 2020 deltar även Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe och Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, med flera. Se hela programmet på www.svk.se/kraft2020 (.aspx) Ladda ner.