Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Snurrande vindkraftverk

Lugnt i kontrollrummet med rätt stormprognoser

När stormen Ciara drog in över södra Sverige häromveckan utfärdade SMHI klass 2-varningar. Flyg ställdes in och broar stängdes. Vindkraftsproduktionen sköt i höjden och på elbörsen Nordpool fick vi negativa spotpriser. Men i kontrollrummet på Svenska kraftnät höll sig dramatiken borta.

Aldrig någonsin tidigare har spotpriset på el i Sverige varit negativt. En bit in på natten söndagen den 10 februari var priset för en kilowattimme på Nord pools elbörs minus 0,2 öre. Den som köpte för att förbruka el fick således betalt av säljaren.

Huvudförklaringen till denna omvända prisbild var en kombination av mycket hög vindkraftsproduktion kopplat till en för säsongen milt väder. Enligt siffror från Svenska kraftnät svarade vindkraftproduktion mellan kl. 2 och 3 på söndagsmorgon för 46 procent av den totala elförbrukningen i Sverige. Under normala förhållanden, utslaget över en längre tid, är den siffran 10 procent.

För att elsystemet ska fungera måste det hela tiden vara balans mellan produktion och förbrukning av el i drifttimmen. Ansvaret för att så sker har Svenska kraftnät. I kontrollrummet arbetar dygnet runt kvinnor och män med denna uppgift.

Då vindkraft är en energikälla som är svårprognosticerad innebär den ökade produktionen av vindkraft att kontrollrummet ställs inför större utmaningar, berättar Julija Almbladh, med mångårig erfarenhet från att ha arbetat i kontrollrummet på Svenska kraftnät som balanstjänstingenjör.

Julija Almbladh, Svenska kraftnät.

− Men driften under stormen var lugn. Vi fick visserligen uppreglera med cirka 1000 MW under några timmar den natten, säger Julija Almbladh.

Förklaringen till lugnet är att den produktion och förbrukning av el som elmarknaden hade planerat för under natten då det blåste som mest föll relativt väl in. Istället blev det ett totalt underskott på cirka 1000 MW, vilket föranledde att kontrollrummet reglerade upp med samma volym för att nå balans i kraftsystemet.

− Det är realtidsavvikelser från elmarknadens prognoser, eller rättare sagt planeringen, som medför att arbetet i kontrollrummet kan bli riktigt utmanande, säger hon.

Jämfört med att planera för elproduktion från vatten- och kärnkraft är vindkraft generellt svårare. Vädrets makter lever ju emellanåt sitt eget liv, trots meteorologernas förutsägelser. Och det kan både överraska uppåt och nedåt. Alltså ge oväntat mycket respektive lite vindkraftsproduktion.

Detta har fått konsekvenser för vilka stödtjänster kontrollrummet måste ha i sin verktygslåda.

− Vi har hittills koncentrerat oss på risker för underproduktion i kraftsystemet men nu med en större andel av vindkraftsproduktion måste vi även vara beredda att i större utsträckning reglera ner överproduktion, även om det inte blev fallet denna gång, säger Julija Almbladh.