Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kraftsystemet genomgår stora förändringar. Foto: Tomas Ärlemo

Maja Lundbäck och Niclas Damsgaard om flexibilitet

Två experter på Svenska kraftnät som kan mycket om flexibilitet är Niclas Damsgaard och Maja Lundbäck. De berättar om sin syn på vad som behövs för att utforma ett effektivt system för flexibilitetsmarknader.

Svenska kraftnäts ansvarar för att tillhandahålla ett driftsäkert och kostnadseffektivt elsystem till elmarknaden. Kraftsystemet är i en fas som präglas av snabba och omfattande förändringar. En allt högre grad av väderberoende, förnybar elproduktion och förändringar i konsumtionsmönstret medför helt nya krav som kraftsystemet måste möta.

Mer marginaler behövs för att säkra normaldriften

I och med att den största delen av konsumtionen sker i söder och produktionen i norr, kraftproduktionsflottan decentraliseras och konsumtionen förändras påverkar det möjligheterna till att hålla marginaler som behövs för att säkra normaldriften. Därför finns det ett stort behov av flexibilitet just nu. Svenska kraftnät måste skaffa flera nya verktyg för att upprätthålla driftsäkerheten.

- Vi behöver möblera om i systemet. Tidigare har det funnits större marginaler och sannolikheten att kraftsystemet lämnar normaldrift ökar med mindre marginaler. Nu måste vi samverka mer med externa parter för att få det att gå ihop och tänka nytt, berättar Maja Lundbäck, förändringsledare på Svenska kraftnät.

Viktigt med ett helhetsperspektiv

Maja Lundbäck betonar vikten av att ha ett helhetsperspektiv så att flexibilitetslösningarna designas så att de passar ihop med hela systemet. Svenska kraftnät har en central roll i att möjliggöra för andra aktörer att ta sitt ansvar.

- Som TSO ska vi leda utvecklingen av kraftsystemet. En viktig del i detta är att koordinera arbetet med regionnätsägarna och övriga anslutningar. Vi ska dimensionera och leda kraftsystemets utveckling av driftssäkerheten och elberedskap genom att använda egna resurser och samordna andras resurser, säger Maja Lundbäck.

Nya marknader växer fram

- Hela systemet genomgår stora förändringar nu. Vi har ett kraftsystem som utvecklas snabbt samtidigt som vi får en ny produktionsmix, ökat elberoende och ändrade flöden och nya förbindelser, nya elbörser och marknader. Vi som arbetar med det här måste snabbt lära oss nya angreppssätt och utvecklas, berättar Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Det är en växande flora av flexibilitetsprodukter och marknaderna formas om. FFR, så kallad snabb frekvensreserv, aFRR och mFRR, så kallade frekvensåterställande reserver är några av de produkter som finns idag. Och utvecklingen fortsätter. 

- Vi kommer att behöva nya typer av flexibilitetsprodukter i framtidens elsystem. De olika teknologierna och produkterna kompletterar varandra. Parallellt med det behövs lagringslösningar som batterier, en aktiv förbrukningssida och vattenkraften som har en fortsatt viktig roll, säger Niclas Damsgaard.

Nya typer av risker behöver hanteras

Niclas Damsgaard lyfter riskerna med att flexibilitetsaktörer kan manipulera systemet genom att utnyttja regler och procedurer som är avsedda för att skydda systemet.

- Det finns risk att någon hittar hålen och utnyttjar det för egen vinning. Exempelvis kan en aktör medvetet skapa en flaskhals för att sedan ta betalt för att hantera den. Jag tror därför att marknadsregler och övervakning kommer vara centralt i framtiden för att det här ska fungera. Men det löser vi tillsammans tänker jag, säger Niclas Damsgaard.

För några veckor sedan medverkade Maja Lundbäck och Niclas Damgaard vid ett webbseminarium om flexibilitet som anordnades av Energimarknadsinspektionen som du kan titta på här Öppnas i nytt fönster