Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Minskad överföringskapacitet i kraftsystemet

Svenska kraftnät har i dag meddelat elmarknaden om större begränsningar i överföringskapacitet mellan elområden. "Detta är en nödvändig åtgärd för att garantera kraftsystemets driftsäkerhet och stabilitet" säger Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör, Svenska kraftnät.

Enligt det regelverk som styr Svenska kraftnäts verksamhet måste elkraftsystemet kunna hantera vanligt förekommande felfall (N-1 fel) utan att riskera att koppla bort kunder. Det innebär att det behöver finnas stödtjänster och avhjälpande åtgärder för att klara ett bortfall av till exempel en kärnkraftsreaktor eller transmissionsledning.

─ Skälet till att vi nu ser oss tvingade att ta till åtgärder är ett antal marknadsmeddelande vi fått, som tillsammans visar att vi i sommar får minskad elproduktion i södra och mellersta Sverige, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Vidare menar Lotta Medelius-Bredhe att den minskade elproduktionen tvingar myndigheten att begränsa överföringskapaciteten mer än vanligt för att garantera kraftsystemet stabilitet och driftsäkerhet. Nätets överföringskapacitet beräknas dagligen, och vid behov sänks den kapacitet som tilldelas marknaden för att nätet inte ska överbelastas. Att sänka kapaciteten är en vanlig åtgärd för att inte nätet ska överbelastas. Men denna gång är begränsningarna större än normalt .

Utöver detta behövs åtgärder anskaffas för att bland annat upprätthålla rotationsenergi, spänning- och frekvensstabiliteten i kraftsystemet.

Förebyggande och skyddande åtgärder

Förutom att Svenska kraftnät begränsar överföringskapaciteten kommer därför myndigheten att arbeta för att säkerställa förebyggande och skyddande åtgärder. Det innebär bland annat att anskaffa avhjälpande åtgärder i form av avtal med producenter av planerbar elproduktion och tydligare överenskommelse mellan grannländer för att få stöd via utlandsförbindelser.

Som förstahandsval skulle man möta det här behovet genom att upphandla marknadsbaserade systemlösningar.

─ Det är alltid vårt förstahandsval. Men när dessa marknadslösningar är uttömda får vi skaffa avhjälpande åtgärder via bilaterala avtal, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Bakgrunden är låga elpriser

Under 2020 har ovanligt låga elpriser dominerat den nordiska och europeiska elmarknaden. Det beror på flera omständigheter: låga oljepriser, välfyllda vattenmagasin, och en ökad mängd vindkraft. Marknadens bedömning är fortsatt mycket låga priser under sommaren, vilket minskar elproduktionen påtagligt i södra och mellersta Sverige. Det går att utläsa av elproducenternas marknadsmeddelanden.

Rent konkret har ett flertal kärnkraftverk i mellersta Sverige meddelat att de har förlängt sina driftsstopp vid revison. Därtill kommer minst en reaktor stå still på grund av låga elpriser.

Mer information

Svenska kraftnäts UMM-meddelande Öppnas i nytt fönster

Läs mer om kärnkraftens roll i kraftsystemet (.pdf) Öppnas i nytt fönster