Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mjukvaruproblem försenar SydVästlänken

Den planerade idrifttagningen av SydVästlänkens likströmsdel skjuts fram ytterligare. I samråd med leverantören av tekniken i omriktarstationerna, GE Grid Solutions, är nytt datum för idrifttagning planerat till den 31 mars 2021.

Under hösten skulle provdrift utföras av den södra delsträckan av Sydvästlänken, den norra delen är sedan 2015 i drift. Därefter skulle hela Sydvästlänkens sträckning – från Hallsberg i Närke till Hörby i Skåne – tas i drift.

Provdriften skulle pågå i 30 dagar för att verifiera systemet och konstatera stabilitet och driftsäkerhet. Men på grund av att förberedande tester har visat på brister i styrningen av omriktarstationerna under onormala driftssituationer kunde inte provdriften påbörjas som planerat.

- Det är mycket bekymmersamt att vi åter igen måste skjuta upp idrifttagningen av Sydvästlänken. Trösten är att leverantörens tester visar att omriktarstationerna fungerar vid normala driftförhållanden. Nu måste leverantören ha full fokus på att åtgärda eventuella problem som kan uppstå vid onormal drift, säger Per Eckemark, divisionschef för Nät, Svenska kraftnät.

De tester som har utförts visar att det är mjukvaran – hjärnan i anläggningarna – som måste uppdateras och genomgå en ny serie av verifierande tester innan provtagningen kan starta.

- I samråd med leverantören har vi bedömt att detta arbete innebära att provdriften försenas med cirka tre månader. Nytt planerat datum för kommersiell drift är den 31 mars 2021, säger Per Eckemark.

Konsekvenserna av denna försening blir att prisskillnaden på el mellan framför allt elområdena SE3 och SE4 består som tidigare. Gränsen för dessa elområden skär genom Västra Götaland, Hallands, Jönköping och Kalmar län.

- Nu får vi alltså inte denna utjämningseffekt av elpriset mellan de två elområdena till denna vinter. Utan vi får vänta till sista mars 2021 då Sydvästlänken tas i drift. Det beklagar jag, säger Per Eckemark.

Sydvästlänken för mer information