Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Möte för säker kultur

Hur kan energibranschen bli bättre på samverkan och sund säkerhetskultur? Hur når vi en vision om noll arbetsplatsolyckor? Stora frågor stod på agendan under Svenska kraftnäts årliga leverantörsmöte i oktober.

Svenska kraftnät, liksom stora delar av energibranschen, står inför omfattande investeringar de kommande åren och det arbetet måste utföras på ett säkert sätt.

För att uppmärksamma arbetsmiljöfrågorna i branschen håller Svenska kraftnät varje år ett möte på ledningsnivå med leverantörer av anläggningsprojekt. Detta som ett led i uppmärksammandet av den Europeiska arbetsmiljöveckan, som infaller varje år vecka 43.

Samverkan viktigt

Per Eckemark, divisionschef för nät på Svenska kraftnät, var en av värdarna för mötet som hölls digitalt på grund av coronapandemin. Han betonade vikten av branschgemensamt arbete och att sätta arbetsmiljöfrågorna högt på agendan varje dag.

- Arbetsmiljö måste alltid tas i beaktande vid upphandling och genomförande av anläggningsprojekt, det är en förutsättning för att mobilisera för att förbättra arbetsmiljön och förebygga olyckor och dödsfall på våra arbetsplatser.

Lärdomar från andra branscher

Under mötet uppmärksammades goda exempel på branschöverskridande samarbeten för bättre säkerhetskultur. Inbjudna var talare från Team Ångström, vinnare av branschorganisationen Håll Nollans arbetsmiljöpris 2020, samt representanter från Rättvist Byggande, ett branschgemensamt initiativ mot fusk och oseriösa aktörer inom bygg.

Gemensamt ansvar

Sammanfattningsvis konstateras att samverkan i energibranschen behöver fortsätta stärkas. Säkerhetskultur och arbetsmiljö är ett gemensamt ansvar.

- Vi är på god väg, men det finns ännu mer att göra. Jag hoppas att vi alla kan vara med och bidra till en fortsatt positiv utveckling som tillsammans gör oss bättre, där kompetensutveckling inom till exempel elsäkerhet är ett prioriterat område, avslutade Per Eckemark. 

Årets leverantörsmöte på ledningsnivå under arbetsmiljöveckan 2020 hölls digitalt på grund av coronapandemin. På bild Svenska kraftnät-medarbetarna Elisabeth Schylander, enhetschef hållbarhet, Per Eckemark divisionschef för nät och Marcus Jacobson, senior programledare ledningar.

Mer om Svenska kraftnäts hållbarhetsarbete

Säkerhet är en viktig del i all vår verksamhet. Vi ska också arbeta för hållbara och långsiktiga lösningar för Sveriges elförsörjning utifrån ekonomi, miljö och sociala aspekter.

Mer information om vårt hållbarhetsarbete

Schyssta arbetsvillkor och sund konkurrens i entreprenader – så jobbar Svenska kraftnät med uppförandekoder

Svenska kraftnät anlitar entreprenörer, både från Sverige och andra länder, för att bygga ut och underhålla transmissionsnätet.

Entreprenörerna anlitar i sin tur ofta underentreprenörer. Med hjälp av vår uppförandekod och nya arbetsrättsliga villkor utökar vi nu vårt fokus på att säkerställa schyssta arbetsvillkor för alla som arbetar åt oss, i alla led.

Ta del av mer information om vårt arbete med uppförandekoder