Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu avvecklas sjökabel i Öresund

Svenska kraftnät har beslutat att avveckla en av de sju sjökablarna som går mellan Sverige och Danmark på grund av tidigare oljeläckage. Det innebär att förbindelserna nu drivs utan tillgång till reservkabel.

- Att köra utan tillgång till en reservkabel innebär att förbindelsen har en lägre redundans mot en eventuell störning. Vi har tillsammans med Energinet analyserat driftläget och vi har god beredskap för att möta eventuella utmaningar som kan uppstå, säger Ann-Marie Gelius, avdelningschef för Anläggningar, Svenska kraftnät.

De svenska Öresundskablarna går mellan Helsingborg i Sverige och Helsingör i Danmark. I slutet av förra året upptäckte Svenska kraftnät ett oljeläckage i en av kablarna, och tog då kabeln ur drift för att minska läckaget. Det är den kabeln som nu avvecklas.

- Svenska kraftnät ansvara för att kraftsystemet är säkert, miljöanpassat och kostnadseffektivt. Vi har bevakat statusen på kabeln noga och undersökt möjligheten att laga kabeln och kom fram till att det inte var möjligt. För att undvika att läckaget fortsätter avvecklar vi nu kabeln, säger Ann-Marie Gelius.

I maj i år kommer sjökablarna bytas ut och moderniseras. Det är en gammal kabelkonstruktion med olja och är den sista av sitt slag som Svenska kraftnät äger. Förnyelsen är viktig för att säkerställa fortsatt god elförsörjning mellan Sverige och Danmark.

Läs mer här (.aspx) Ladda ner