Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nu öppnar ansökan till Svenska kraftnäts aspirantprogram för ingenjörer

Den 21 december öppnar ansökan till Svenska kraftnäts nya aspirantprogram för nyutexaminerade och teknikintresserade ingenjörer. En unik möjlighet att prova på att arbeta inom olika teknikområden under ett år. Förhoppningen är att programmet ska bidra till en långsiktig kompetensförsörjning för Svenska kraftnät men även för branschen i stort.

För Svenska kraftnät, liksom hela energibranschen, är en långsiktig kompetensförsörjning central. Nu öppnar ansökan för ett nytt utvecklande aspirantprogram för nyutexaminerade civil- och högskoleingenjörer. Programstart är i slutet av augusti 2021.

– Vi behöver hjälpas åt i branschen för att lösa utmaningen med långsiktig kompetensförsörjning. Förhoppningen är att vårt aspirantprogram ska bli en till väg att attrahera nya människor till vår otroligt viktiga och spännande bransch, säger Anna-Åsa Hellström, chef för avdelning Nätteknik på Svenska kraftnät och initiativtagare till aspirantprogrammet.

För teknikintresserade ingenjörer

Svenska kraftnäts aspirantprogram riktar sig till nyutexaminerad civilingenjörer eller högskoleingenjör, alternativt har högst två års kvalificerad arbetslivserfarenhet, och vill bidra till vår verksamhet med din kunskap och ditt intresse för teknik.

– Bland våra medarbetare finns stor erfarenhet och delvis unik kompetens som vi är väldigt stolta över, och jag tror det här är en fantastisk möjlighet att få lära sig av de bästa, säger Anna-Åsa.

Unik chans att prova olika teknikområden

Det ettåriga programmet inleds med gemensamma introduktionsveckor för alla aspiranter med utbildningar till nytta för ingenjörsrollen, verksamhetsinformation och tid för utveckling och samarbete inom gruppen.

Under programmet får man sedan möjlighet att prova på att arbeta inom olika teknikområden hos olika enheter. Som aspirant arbetar man fokuserat med ett uppdrag åt en enhet under cirka tretton veckor innan man går vidare till nästa område. Parallellt med praktikperioderna deltar man i utbildningar, studiebesök på anläggningar med mera. Innehållet i dessa delar är man som aspirant själv med och utformar.

– Aspirantprogrammet ger en unik möjlighet att prova på att arbeta inom olika teknikområden och hitta din blivande yrkesroll samtidigt som du är en viktig länk i en samhällsviktig verksamhet, säger Anna-Åsa.

Efter den tredje praktikperiodens slut väntar en tillsvidareanställning vid en av avdelningens fem enheter. Vilken det blir sker i dialog med Nättekniks chefer.

Läs mer om aspirantprogrammet för ingenjörer och om vilka teknikområden och enheter som är med Öppnas i nytt fönster (länk, öppnas i nytt fönster)

Ansök till programmet under Lediga jobb Öppnas i nytt fönster (länk, öppnas i nytt fönster). Det finns tre olika annonser ute beroende på din utbildningsbakgrund, du finner under dem under lediga tjänster.

Film: Om aspirantprogrammet för ingenjörer

Anna-Åsa Hellström, chef för avdelningen Nätteknik på Svenska kraftnät berättar om aspirantprogrammet för ingenjörer (1.24 min)