Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny produkt lockar nya resurser att bidra till kraftsystemets stabilitet

Det senaste bidraget till balanshållningen av kraftsystemet har under våren handlats upp för första gången. Det handlar om Stödtjänsten FFR som ska användas vid situationer med låg rotationsenergi, för att säkerställa ett fortsatt stabilt kraftsystem.

I upphandlingen av den nya stödtjänsten FFR, Fast Frequency Reserve, ser vi att flera nya resurser ingår i anbuden, det vill säga resurser som idag inte bidrar till kraftsystemets stabilitet. Detta beror på att FFR kräver aktivering på 1-2 sekunder och därmed är vattenkraften, som traditionellt levererar mycket stödtjänster, inte tillräckligt snabb.

Minst 70 MW ska kunna aktiveras
Anbuden kom från de tre aktörerna Fortum, Sydkraft Thermal Power samt Vattenfall och samtliga anbud accepterades. Innan upphandlingen fanns en osäkerhet kring hur stor volym som skulle inkomma i anbuden och till vilka priser. Resultatet blev överraskande gott. Svenska kraftnät har ett krav (dimensionering) som innebär att vi behöver volymer upp till ca 70 MW i Sverige under vissa timmar. Budgeten låg på 57 miljoner kronor. Upphandlingen resulterade i 70,3 MW och landade inom budget.

Parallellt med upphandling har förkvalificering av resurserna som lämnats in i anbuden pågått för att säkerställa de tekniska krav som ställs på FFR. Upphandlad volym för FFR har efter förkvalificering justerats ned till 68,7 MW. De kontrakterade marknadsaktörerna kommer inte få någon ersättning i förväg utan endast vid de avrop av FFR som normalt kommer att ske två gånger per vecka och då kommer buden att avropas i prisordning.

Kan stötta i sommar när elförbrukningen är låg

Det är främst under sommarnätter, när rotationsenergin i kraftsystemet väntas vara låg, som det kommer finnas behov av FFR. Avropen kommer ske utifrån prognosen för rotationsenergin och kommer därmed variera timme för timme. Avrop kan ske från och med 1 juni i år och avtalen gäller till och med september. En ny upphandling genomförs 2021.