Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny rapport skruvar upp prognos för ökad vindkraft

Utbyggnaden av vindkraften i Sverige och Norge ökar i en omfattning som gör att norra Sverige går mot fler timmar med nollpriser eller väldigt låga priser. På sikt kan det leda till minskade investeringar i planerbar elproduktion då de blir mindre lönsamma.

Detta framgår av Kortsiktig marknadsanalys 2019, KMA, som är en årlig återkommande rapport som innehåller en prognos för kraftsystemets utveckling under kommande femårsperiod (2020-2024).

─ Syftet med rapporten är att ge ökade kunskaper och insikter så att kommande utmaningar identifieras och analyseras, säger Mira Rosengren Keijser, ansvarig för KMA 2019, Svenska kraftnät.

Mira Rosengren Keijser menar att årets rapport är extra intressant då den försöker fånga konsekvenser av de snabba förändringar som sker inom det nordiska kraftsystemet. Hon pekar bland annat på de senaste årens avveckling av svensk kärnkraft, inklusive avvecklingen av Ringhals 1 i slutet av året, driftsättandet av den starkt försenade finska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 år 2021, den stora utbyggnaden av väderberoende produktion (vindkraft) i Norden och stora dela av övriga Europa. Samt, inom prognosperioden, färdigställandet av nya utlandsförbindelser från Danmark och Norge mot Tyskland respektive England.

─ Detta och andra faktorer får återverkningar på el priser, handelsflöden, energibalans och effekttillräcklighet, säger hon.

Jämfört med föregående års KMA innehåller årets en del revideringar. Bland annat skruvar man upp den årliga vindkraftsproduktionen 2023 i Norge och Sverige.

 

Läs KMA 2019 (.pdf) Öppnas i nytt fönster