Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fredagen 26 juni togs den södra förbindelsen av Öresundskablarna åter i drift efter att de ålderstigna kablarna ersatts med nya moderna. Kablarna som går mellan Kristinelund i Skåne och Skibstrupgård på Själland i Danmark är 400 kV-växelström och togs i drift 1973. Tillsammans med Energinet har Svenska kraftnät nu bytt ut kablarna eftersom den tekniska livslängden var uppnådd.

Öresundskablarna består av två kabelförbindelser för 400 kV-växelström mellan Kristinelund i Sverige och Skibstrupgård i Danmark. Förbindelsen är viktig för elförsörjningen i både Sverige och Danmark under såväl normala som ansträngda förhållanden. Kablarna har varit i drift sedan år 1973 respektive 1985 och södra kabelförbandet som är äldst har nu bytts ut.

Sträckan mellan Sverige och Danmark är cirka 7,5 km lång. Under arbetsperioden har upp till elva fartyg i varierande storlek trafikerat Öresundsund för att ta upp den gamla kabeln och få den nya på plats. Entreprenaden har utgjort av ett konsortium bestående av NKT HV Cables AB och VBMS B.V. Det har inneburit att delar av arbetsstyrkan och de större fartygen har hämtats från utlandet, vilket i Coronatider medfört stora krav på Svenska kraftnät och våra leverantörer vad gäller säkerhetgärder för att minimera riskerna för virusspridning.

- Vi har lagt ner ett stort arbete med intyg för passering av gränser, plan har chartrats plan från Holland, vi har haft karantänstider i Sverige och lagt byggbodarna med säkerhetsavstånd på arbetsplatsen samt efter mycket bestyr fått hit fartyg från Polen. Listan över Corona-relaterade problem kan göras lång men nu är vi mål, säger Stig Nygård som är projektledare för Öresundskablarna.

Personalens hälsa och att motverka spridningen i samhället har varit den viktigaste orsaken till de många försiktighetsåtgärderna som vidtagits. Men Coronapandemin har också utgjort en påtaglig risk för projektets tidplan och kreativa lösningar har varit nödvändiga för undvika att installationen av de nya samhällsviktiga elkablarna försenats på obestämd framtid.

- Tillsammans med våra entreprenörer och leverantörer har vi sedan i våras arbetat intensivt med att hantera de många utmaningar som uppstått för att vi ska kunna genomföra kabelbytet enligt tidplan, vilket vi lyckades med! Jag vill rikta ett stort tack alla som varit delaktiga och för det stora engagemang som varit avgörande för att förbindelsen nu är i drift trots de oförutsägbara tider som kommit över oss, avslutar Stig Nygård.