Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät i avtal med Ringhals om tillgänglighet av kärnkraft under sommaren

Svenska kraftnät och Ringhals AB har träffat ett avtal beträffande tillgänglighet av Ringhals 1. Avtalet gäller fram till 15 september 2020 och syftar till att säkra spänningsstabiliteten och kortslutningseffekten i transmissionsnätet för att hantera driftsituationen i södra Sverige under sommaren.

Svenska kraftnät har som systemansvarig ansvaret att upprätthålla driftsäkerheten i kraftsystemet. Under sommaren är marginalerna mindre och för att kunna hantera störningar och oförutsedda händelser behövs åtgärder för att förbättra möjligheterna att kunna hantera de fel som uppstår. De extra åtgärder som Svenska kraftnät nu vidtar rör spänningsstabilitet och kortslutningseffekt i södra Sverige.

Avtalet med Ringhals AB är en åtgärd som innebär att två generatorer i Ringhals 1 ständigt ska vara infasade och tillgängliggöra sin reaktiva förmåga under avtalsperioden 1 juli till 15 september 2020. Syftet med åtgärden är att säkerställa spänningsstabilitet och kortslutningseffekten, förmågor som är viktiga för kraftsystemdriften och som inte kan säkerställas via befintliga marknadslösningar.

Driftsituationen i sommar är särskilt ansträngd då flera kärnkraftsproducenter förlängt revisionstiden samt att låga elpriser gjort det olönsamt att producera el under vissa perioder. Kärnkraften, som är synkront ansluten till transmissionsnätet och bidrar, med förutom effekt, även till systemet med viktiga egenskaper som spänningsstabilitet samt kortslutningseffekt.