Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät i avtal om Karlshamnsverket och Rya Kraftvärmeverk under sommaren

Svenska kraftnät har träffat avtal med Sydkraft Thermal Power AB och Göteborg Energi AB (GEAB) beträffande tillgänglighet och reglering av Karlshamnsverket respektive Rya Kraftvärmeverk. Avtalen syftar till att säkra resurser att avlasta transmissionsnätet och förbättra spänningsstabiliteten i systemet för att hantera driftsituationen i södra Sverige under sommaren.

Svenska kraftnät har som systemansvarig ansvaret att upprätthålla driftsäkerheten i kraftsystemet. Under sommaren är marginalerna mindre och för att kunna hantera störningar och oförutsedda händelser behövs åtgärder för att förbättra möjligheterna att kunna hantera de fel som uppstår. De extra åtgärder som Svenska kraftnät nu vidtar rör spänningsstabilitet och kortslutningseffekt i södra Sverige.

Avtalen innebär att Karlshamnsverket respektive Rya Kraftvärmeverk ska vara i beredskap för att kunna tillgängliggöra aktiv och reaktiv effekt under sommaren. Avtalet för Karlshamnsverket gäller fram till 15 september och avtalet Rya Kraftvärmeverk fram till 14 september 2020. Syftet med åtgärderna är att säkerställa spänningsstabilitet och avlastningsresurser som är viktiga för kraftsystemdriften och som inte kan säkerställas via befintliga marknadslösningar.

Driftsituationen i sommar är särskilt ansträngd då flera kärnkraftsproducenter förlängt revisionstiden samt att låga elpriser gjort det olönsamt att producera el under vissa perioder. Kärnkraften, som är synkront ansluten till transmissionsnätet och bidrar, med förutom effekt, även till systemet med viktiga egenskaper som spänningsstabilitet samt kortslutningseffekt.

Svenska kraftnät har sedan tidigare avtalat om tillgänglighet av Ringhals 1 som en annan åtgärd för att hantera sommarens utmaningar i södra Sverige.