Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Telestörningsnämnden 60 år

Under år 2020 är det 60 år sedan Telestörningsnämnden inrättades som ett frivilligt samarbetsorgan på el- och telemarknaden. Nämndens uppgift är att utveckla normer och försöka lösa tvister för att därmed undvika stämningar och domstolsprocesser.

Under de 60 år som gått har Telestörningsnämnden hanterat frågor av teknisk som ekonomisk och juridisk natur som hänger samman med att förebygga person- och egendomsskador till följd av jordfel i starkströmsanläggningar. I nämnden finns myndigheter, kraftbolag och infrastrukturförvaltare representerade, vilka arbetar nära tillsammans.

- Det är fantastiskt att konstatera att en sammanslutning på frivillig basis, skapad av de behov och utmaningar som våra företrädare såg framför sig och hade att hantera då, fortfarande är relevant i dag 60 år senare. Vikten av samarbete är lika aktuellt i dag som det var då. De frågor som hanterats har varierat över tid, och aktörerna likaså, men fortfarande fyller nämndens meddelande en viktig funktion för att till exempel minska risken för person- och egendomsskador kopplade till våra elanläggningar. I och med den urbaniseringsbild och ökade elektrifiering vi ser idag kan man räkna med att dessa utmaningar kan kvarstå en tid framöver, säger Lotta Medelius-Bredhe, GD på Svenska kraftnät.

Som en del i firandet presenterar nämnden i samarbete med skriftställaren Anders Johnson en jubileumsskrift "Allt går ju med elektricitet – Telestörningsnämnden 60 år". Skriften är tänkt att på ett lättsamt vis sätta nämndens verksamhet i sitt sammanhang och beskriva det som är och varit uppdraget under de 60 år som gått.

- Det har hänt mycket under de 60 år nämnden funnits, inte minst avregleringen på elmarknaden och den snabba teknikutvecklingen inom telemarknaden. Samtidigt är behovet av samarbete och konfliktförebyggande konstant, vilket på sitt sätt gör nämnden tidlös, säger Andrea Femrell, ordförande i Telestörningsnämnden

Ta del av  Telestörningsnämndens jubileumsskrift (pdf, 6,8 MB, nytt fönster) (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Om Telestörningsnämnden

Telestörningsnämnden är ett samordnande och rådgivande organ. Fokus ligger på hur direktjordade starkströmsanläggningar påverkar svagströmsanläggningar och starkströmsanläggningar under 1000 volt. Arbetet inriktas främst på person- och egendomsskador som jordfel i starkströmsanläggningar kan ge upphov till.

Huvudmän för Telestörningsnämnden är Svensk Kraftnät, Trafikverket, Energiföretagen Sverige och Telia Sverige AB. Elsäkerhetsverket är samarbetspartner.

Mer om Telestörningsnämnden

För mer information, kontakta gärna:

Alija Cosic, sekreterare i Telestörningsnämnden via e-post: alija.cosic@svk.se