Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Traineeprogrammet på Svenska kraftnät - en perfekt start på arbetslivet

Traineeprogrammet 20/21 har dragit igång på Svenska kraftnät. Åtta unga ingenjörer börjar nu sitt yrkesliv på ett inspirerande sätt. Under sitt trainee-år kombinerar de en ordinarie tjänst med aktiviteter som studiebesök, föreläsningar och en utbildning i ledarskap.

─ Jag gjorde mitt exjobb på Skellefteå Kraft inom dataanalys och strategi och när jag såg traineetjänsten på Svenska kraftnät tänkte jag att ”den rollen vill jag ha”. Jag kommer att arbeta med visualisering, modellering och maskininlärning. Samtidigt får jag en bred introduktion till verksamheten, säger Ahmed Kashwan, trainee på enheten Förvaltningsutveckling.

Det är helhetsperspektivet, personlig utveckling och chansen att lära sig energibranschen som har lockat dem att söka traineeprogrammet.

─ Det är en perfekt start på arbetslivet, säger Louise Aaro, Hon är trainee på enheten Driftstyrning, där hon kommer arbeta med hur Svenska kraftnät bygger upp transmissionsnätet om det skulle bli ett större avbrott.

Två av traineerna har redan provat på att vara på Svenska kraftnät. Sandra Thengius, trainee på avdelningen Nätteknik gjorde sitt exjobb här och Fanny Norén, trainee på Ledningsbyggnation, sommarjobbade 2016 på projektkontoret och 2018 på Balansering och reserver.

─ Jag gillade kulturen och ville tillbaka. Jag ser möjligheten att lära mig mycket under det här året, säger hon.

Jobb och studiebesök

Traineerna anställs på ordinarie tjänster där de under sitt första år kommer arbeta 50 procent. De kommer även göra praktik på en annan enhet än sin egen under några månader. Resterande tid ägnar de åt traineeaktiviteter och vad det blir är inte helt klart – det ska traineerna själva få bestämma. Men första modulen är i alla genomförd.

─ Den handlade om personligt ledarskap och att leda sig själv. Nästa modul handlar om att leda en grupp och att leda individer på Svenska kraftnät. Det här ger mig verktyg för mitt framtida arbetsliv, säger Maria Berg, trainee på enheten Balansmarknad.

─ Jag blev inspirerad av de tidigare traineernas blogg på den externa webben. Där skrev de bland annat om de studiebesök och resor som de gjorde, säger Oscar Asplund, trainee på enheten Ledningsprojektering.

När traineerna börjar spåna kring vad det kan bli tal om flyger idéer i rummet om studiebesök hos energiaktörer i Sverige och kontakter med de andra systemoperatörerna i Norden. Det visar sig att några har kontakt med traineer i Europa via ENTSO-E, en europeisk samarbetsorganisation, och där planeras det en aktivitet i november. Förväntningarna inför programmet är höga.

─ Jag förväntar mig att få ett brett nätverk och lära mig vem som gör vad, både på Svenska kraftnät och i branschen, säger Oscar Lindskogen, trainee på enheten Ekonomistyrning.

─ Jag har ett stort intresse för energifrågor och de utmaningar vi står inför med en större andel förnyelsebar elproduktion och en ökad elektrifiering av samhället, säger Zacharias Poutiainen, trainee på enheten Elmarknadsanalys. Han kommer att arbeta med Svenska kraftnäts långsiktiga marknadsanalys och identifiera framtida utmaningar och behov i kraftsystemet.

Sittande längst upp: Oscar Lindskogen, Fanny Norén och Maria Berg. Mellanraden: Louise Aaro, Oscar Asplund och Sandra Thengius. Sittande längst fram: Zacharias Poutiainen och Ahmed Kashwan.

Ahmed Kashwan

Bild på Ahmed KashwanJobbar på: Enheten Förvaltningsutveckling

Utbildning: Civilingenjörsutbildningen Industriell Ekonomi med inriktning Industriell Statistik vid Umeå Universitet

Fanny Norén

Foto på Fanny NorénJobbar på: Enheten Ledningsbyggnation

Utbildning: Civilingenjör i system i teknik och samhälle, inriktning energisystem (Uppsala universitet)

Louise Aaro

Foto på Louise AaroJobbar på: Enheten Driftstyrning

Utbildning: Civilingenjör inom Energi – Miljö – Management på Linköpings universitet

Maria Berg

Foto på Maria BergJobbar på: Enheten Balansmarknad

Utbildning: Civilingenjör inom Energi – Miljö – Management på Linköpings universitet

Oscar Asplund

Foto på Oscar AsplundJobbar på: Enheten Ledningsprojektering

Utbildning: Elektroingenjör inriktning elkraft, Högskolan Väst

Oscar Lindskogen

Foto på Oscar LindskogenJobbar på: Enheten Ekonomistyrning

Utbildning: Civilingenjör i Industriell ekonomi på Linköpings universitet med master i strategi och styrning.

Sandra Thengius

Foto på Sandra Thengius

Jobbar på: Enheten Kraftelektronik och kabel. Senare ska jag få jobba på Skydd och kontroll och Stationsautomation.

Utbildning: Civilingenjör inom energi och miljö, med masterinriktning elkraftteknik

Zacharias Poutiainen

Foto på Zacharias PoutiainenJobbar på: Enheten elmarknadsanalys

Utbildning: Civilingenjör inom Elektroteknik med inriktning Elkraftteknik på KTH i Stockholm