Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Beslut om nya avgifter för balansansvariga i linje med tidigare kommunikation

Idag har Svenska kraftnäts styrelse fastställt avgiftsnivån för de balansansvariga parterna. De nya avgifterna införs från den 1 november 2021 och planeras att gälla fram till den 31 december 2022. De nya avgifterna börjar gälla i samband med införandet av enprismodellen. Höjningen är i linje med det som har kommunicerats tidigare vad som gäller den långsiktiga utvecklingen av avgiften.

Omställningen av kraftsystemet fortsätter och tillsammans med de nordiska och europeiska systemoperatörerna arbetar Svenska kraftnät för att gemensamt hantera och genomföra den. Det innebär bland annat implementeringen av en ny nordisk balanseringsmodell och ett ökat behov av stödtjänster, vilket kommer att medföra ökade kostnader och därmed också högre avgifter under de kommande åren.  

Beslutade avgiftsnivåer som träder i kraft den 1 november 2021 är:

  • Grundavgift: 0,850 euro per MWh.
  • Obalansavgift: 1,150 euro per MWh.
  • Veckoavgift: 30 euro per vecka.

Det motsvarar en genomsnittlig avgiftshöjning med cirka 23 procent. Balansansvarsavgiften syftar till att täcka de kostnader för stödtjänster, personal, övriga kostnader och avskrivningar som belastar verksamhetsgren Systemansvar, vars huvuduppgift är en säker balansering av kraftsystemet.

Kontakt

Vid frågor, vänligen kontakta Svenska kraftnäts presstjänst, telefon 010-475 80 10 eller via e-post: press@svk.se.

Mer information

Läs mer om balansansvarsavgiften (.aspx) Ladda ner

Läs tidigare publicerad nyhet om godkänd avgiftsstruktur

Läs tidigare publicerad nyhet om harmoniserad obalansavgift