Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bollen i rullning för kraftfull förstärkning av elöverföringen i Mellansverige

NordSyd – Svenska kraftnäts största investeringspaket någonsin är i full gång. Under förra året startade ett tiotal projekt i och runt Uppsala, Sollefteå och Västerås. I år ska ytterligare 15 projekt startas av de totalt ca 80 projekt som paketet innehåller. Hela NordSyd är planerat att vara genomfört till 2040 men redan om tre år kommer de första åtgärderna bidra till ökad kapacitet.

Hela investeringspaket NordSyd består av en rad åtgärder som på sikt kommer att göra det möjligt att möta förbrukningsökningar, ersätta de delar av transmissionsnätet som närmar sig slutet av sin livslängd samt vara en viktig del i energiomställningen i Sverige. Cirka 2 000 km ny ledning och drygt 30 stationer ska byggas vilka kommer att bidra till en kapacitetshöjning från 7 300 MW till 10 000 MW över snitt 2.

Åtgärder på både kort som lång sikt

Huvuddelen av investeringspaketet handlar om långsiktiga åtgärder vilka planeras att driftsättas successivt fram till omkring år 2040. Det finns också närliggande åtgärder som stöttar Uppsala och Västerås inom de närmaste åren med olika tekniska lösningar som optimerar befintliga ledningar och stationer.

- Det ligger mycket arbete framför oss innan alla åtgärder är på plats, men det är oerhört viktigt att vi inser att grunden för reinvesteringar och effektökning läggs nu. Det vi gör nu är avgörande för att de större åtgärderna ska finnas på plats om 10- 20 år, säger Johan Ulleryd, programledare för NordSyd på Svenska kraftnät.

Karta Utredningsben.jpg

Investeringspaketet består av fyra stycken ”ben” och nu ligger fokus för att få igång investeringarna för Uppsalabenet och Västeråsbenet med planerad idrifttagning 2033-2035. Utredningar för de två sista benen, Karlstadsbenet och Hallsbergsbenet, planerar att starta år 2025.

Totalt 80 st projekt 

För att förstå omfattningen av NordSyd tar vi som exempel att under 2020 startade vi ett tiotal av de totalt ca 80 stycken projekt som investeringarna innehåller. Under 2021 kommer ytterligare 15 projekt att starta från Västerås upp mot Ockelbo. Den totala investeringen för NordSyd är 75 miljarder kronor och de åtgärder som vi startar upp 2020-2021 utgör ca 15 miljarder av dessa.

- NordSyd är ett enormt investeringspaket och det kommer arbetas med under lång tid. Nu ökar vi takten rejält för att skapa ett flexibelt och robust transmissionsnät som är förberett för framtida förändringar i det svenska elsystemet, säger Johan Ulleryd.