Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Branschmöte om nätinvesteringar

Energibranschen står inför många förändringar, nya utmaningar och enorma investeringar kommande år. För att diskutera framtidens agenda tillsammans med entreprenörer och aktörer inom elsektorn bjuder Svenska kraftnät in till Grid Investment Summit 2021.

Nya kraftslag, ny teknik samt ökad elförbrukning är några exempel på utmaningar i närtid för energibranschen – som därutöver också har ett stort behov av att behålla och locka till sig ny kompetens.

- Svenska kraftnät planerar att investera 70 miljarder de kommande åren i transmissionsnätet. För att klara det behöver vi duktiga entreprenörer och leverantörer som kan leverera mot våra mål, säger Per Eckemark, Svenska kraftnäts divisionschef för nät, en av inledningstalarna på Grid Investment Summit 2021.

Transmissionsnätet växer

Programmet för Grid Investment Summit kommer ha stort fokus på det fysiska byggandet av transmissionsnätet. Den rekordstora satsningen som Svenska kraftnät planerar att göra, innebär byggande av mer än 300 kilometer transmissionsnätsledningar och 10 nya stationer varje år under en 10-års period.

- Ytterst handlar det om att möjliggöra omställningen av energisystemet och en ökad anslutning av förnybar elproduktion. Det är investeringar som behövs för att möta kraven som följer av ett förändrat kraftsystem. Svenska kraftnät är redo att möta framtiden – tillsammans med branschen, säger Per Eckemark.

En förutsättning för att hålla investeringstakten är att tillståndsprocesserna följer plan.

- Tillståndsprocesserna pågår under många år och är beroende av såväl Svenska kraftnäts arbete som andra myndigheters beslut. Men det gäller också att vi säkerställer att vi kan bygga i önskad takt när tillstånden väl kommer – och att vi gör det utan att tumma på säkerheten, säger Per Eckemark som tillägger att säkerhets- och hållbarhetsaspekten i investeringsprojekten alltid är högst på agendan.

Helt digitalt och på engelska

Grid Investment Summit 2021 går av stapeln onsdag 14 april 2021 och riktar sig främst till entreprenörer och aktörer inom elsektorn. Det är fjärde gången i ordningen som Svenska kraftnät arrangerar mötet – i år första gången i helt digitalt genomförande. Per Eckemark tror att det nya formatet är en fördel på flera sätt.

- Vi samarbetar med aktörer runt om i hela världen, och vill också nå nya intressenter. Ett deltagande på distans möjliggör att fler kan delta då man inte behöver resa någonstans eller frigöra tid för transporter. Ett digitalt möte ger flexibilitet, säger Per Eckemark.

Bland talarna på Grid Investment Summit syns förutom Per Eckemark, bland andra Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, Lina Bertling Tjernberg, professor i kraftsystemteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan och Daniel Gustafsson, avdelningschef för kraftsystem vid Svenska kraftnät.

 

Grid Investment Summit 2021

Onsdag 14 april arrangerar Svenska kraftnät Grid Investment Summit 2021, en engelskspråkig internationell digital konferens med fokus på nätutveckling i praktiken. Konferensen riktar sig främst till entreprenörer och aktörer inom elsektorn.

 

Program & medverkande talare

Medverkar i Grid Investment Summit 2021 gör bland andra

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, Lina Bertling Tjernberg, Docent, Ph.D., MSc., professor i kraftsystemteknik vid KTH och Daniel Gustafsson, avdelningschef för kraftsystem, Svenska kraftnät.

Läs mer och ta del av programmet (på engelska, öppnas i nytt fönster) (.pdf) Öppnas i nytt fönster