Engagerande webbinarier under coronatiden
Webbinarier blev lösningen när coronaviruset satte stopp för fysiska aktörsmöten för nya leverantörer av stödtjänster. Engagerat, effektivt och inbjudande, konstaterar Balansmarknadsenheten på Svenska kraftnät när de utvärderar det digitala alternativet.
Marknaderna för stödtjänster är under utvecklingen. Svenska kraftnät vill öka antalet leverantörer för att öka likviditeten och säkerställa tillgången på stödtjänster på ett kostnadseffektivt sätt. Under 2020 fanns det omfattande planer på dialog med aktörer och branscher.
– Syftet var dels att göra fler aktörer medvetna om att vi finns, dels att visa på möjligheten för företag att öka lönsamhet och samtidigt bidra till energiomställningen. Vi såg framför oss massor av fysiska möten, mingel och fullsatta salar. Men riktigt så blev det inte, berättar Lisa Pettersson, utredare på enhet Balansmarknad på Svenska kraftnät.
Precis som många andra fick man ändra planerna och rikta in sig på ett mer digitalt arbetssätt.
– Ett år senare kan vi konstatera att vi faktiskt lyckats genomföra planen, fast på ett helt annat sätt än planerat, säger Lisa Pettersson.
Hon har arbetat med de digitala mötena med Stina Gustafsson, Linda Thell och Filippa Pyk på enheten.
Många frågor i chatten
Webbinarier har ersatt de fysiska mötena och Lisa Pettersson tycker att det har fungerat bra. Hon och hennes kollegor har haft allt från större aktörsmöten med 150 deltagare till mindre möten riktade till specifika branscher som vindkraft, datacenter och industrier
– Vi kan konstatera att en stor fördel med digitala möten är att vi på ett enkelt sätt kan tillgängliggöra information till alla, oavsett var man befinner sig. Vi har nått ut till aktörer i hela Sverige och även i andra delar av Europa. Vi har noterat ett högt deltagande på webbinarierna, vilket kan bero på att man enkelt kan delta och att det inte kräver resande. Deltagarna har varit mycket engagerade och ställde massvis med frågor i chatten, säger Stina Gustafsson, utredare på Balansmarknad.
Och mötena har gett det önskade resultatet. Intresset för marknaderna varit stort och aktörerna har uppskattat mötena.
– Redan nu har vi fått in nya aktörer och nya tekniker på våra marknader, exempelvis datahallar och energilager, och det är många aktörer som visat intresse för att delta på marknader i framtiden, avslutar Linda Thell, som arbetar med marknadsdesign och vägledning av nya aktörer på Balansmarknad.