Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förtydligande om transmissionsnätstariffen 2022

Med anledning av att flera nätbolag motiverar sina höjda tariffer med hänvisning till ökade kostnader från Svenska kraftnät vill vi göra följande förtydligande.

Svenska kraftnäts transmissionsnätstariff består av två avgifter, en effektavgift och en energiavgift.

Effektavgiften 2022 är oförändrad jämfört med 2021 års nivå sett till kundkollektivet som helhet.

Energiavgiften består av två delar, aktuell marginalförlustkoefficient och ett förlustelpris. Marginalförlustkoefficienterna 2022 höjs i genomsnitt med cirka 10 procent som en följd av ökade överföringsförluster i transmissionsnätet. Förlustelpriset är rörligt och baseras på elbörsens dagen-före-handel per timme i respektive elområde.

Ett rörligt förlustelpris från Svenska kraftnät möjliggör för de transmissionsnätskunder som är nätbolag att välja om de vill erbjuda sina kunder ett fast eller rörligt förlustelpris. Nätbolaget kan då välja att vidareföra de rörliga kostnaderna för nätförluster, vilka då kan öka eller minska, eller att erbjuda ett fast pris genom att prissäkra kommande års kostnader för nätförluster. Det som är avgörande för de kostnader som nätbolaget vidareför till sina kunder avseende förlustelpriset är därmed hur nätbolaget har valt att hantera denna elprisrisk.

Ytterligare information om transmissionsnätstariffen