Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hej IT-specialist! Vill du ha ett spännande jobb som bidrar till energiomställningen?

Är du systemutvecklare, devops engineer eller data engineer och känner att det är dags se till att Sveriges miljömål uppfylls – då finns det jobb för dig på Svenska kraftnät. IT spelar en stor roll när vi är med och gör verklighet av energiomställningen.

– På vår enhet utvecklar vi systemen som stöttar dem som sitter i kontrollrummet och styr och övervakar elförsörjningen i Sverige. Vår uppgift är att skapa ett mer intelligent stöd – att verktygen ska gå från att vara kalkylatorer till assistenter, säger Fadi Bitar, chef för enheten Kraftsystemapplikationer på Svenska kraftnät.

Enheten är en del av division IT – en verksamhet som vuxit stort under de senaste åren. IT är en förutsättning för de förändringar som nu sker i kraftsystemet. En ökad andel oplanerbar produktion och integration med resten av Europa ställer höga krav på att data sammanställs och delas snabbt, smart och säkert. Digitalisering och automatisering är nyckeln för att klara elektrifiering av industri, expansiva regioner och serverhallar.

– Vi söker många nya kollegor till roller som IT-specialister, systemutvecklare, devops engineer, data engineer och tjänster inom datasäkerhet, driftsäkerhet och beslutstöd. Här finns spännande tjänster i en samhällsviktig verksamhet med egenutvecklade system som inte finns någon annanstans, säger Fadi Bitar.

Nära samarbete med användarna

Det är bara Svenska kraftnät som arbetar med transmissionsnätet, motorvägen i elsystemet, och balanseringen av kraftsystemet som görs i kontrollrummet varje sekund. IT-systemen som stöttar verksamheten blir därmed unika med skräddarsydd utveckling.

– Det är en unik IT-miljö - och speciell eftersom utvecklarna sitter nära användarna. Samarbetet är tätt och vi på IT kan tätt följa vad användarna behöver och se hur lösningarna funkar, säger Fadi.

Stora investeringar sker i IT-systemen som ska stötta elförsörjningen idag och i framtiden. Fadi menar att vi måste bygga in mer intelligens i våra verktyg.

– Vår avdelning arbetar bland annat med strömmande data och att stötta maskininlärning. Vi är i en förändringsresa i våra metoder och håller på att gå över till containerplattformar och mikrotjänster, säger Fadi.

Du får vara med och skapa arbetssättet

Fadi erkänner att det ligger ett stort arbete framför Svenska kraftnät med att utveckla nya arbetssätt.

– Vi har ambitionen att ha ett effektivt flöde från behov till driftsättning av ny utveckling och vi söker personer som vill vara med och skapa detta agila arbetssätt, säger han.

På plats finns redan en trivsam arbetsmiljö – Svenska kraftnät arbetar sedan många år med att tillhandahålla en arbetsplats där det ska gå att balansera arbetsliv och privatliv på ett bra sätt.

– Ett exempel är att vi undviker att lägga möten tidigt på dagen och sent på eftermiddagen för att underlätta livspusslet, säger Fadi.

Medvetna satsningar på balans i livet har inneburit att Svenska kraftnät har en jämnare fördelning av kvinnor och män än vad som är vanligt i energibranschen.

– På IT-divisionen har vi inte lika bra fördelning som på myndigheten i övrigt, men vi jobbar på det och välkomnar både män och kvinnor, unga och erfarna att söka jobb hos oss. Det finns både fasta tjänster och konsultuppdrag att söka. Ni är varmt välkomna! hälsar Fadi.

Lediga IT-tjänster att söka

Just nu söker vi nya kollegor till flera IT-tjänster, bland annat  IT-applikationsspecialister, läs mer under Lediga tjänster

Fadi Bitar

– Det är en unik IT-miljö - och speciell eftersom utvecklarna sitter nära användarna. Samarbetet är tätt och vi på IT kan tätt följa vad användarna behöver och se hur lösningarna funkar, säger Fadi Bitar, chef för enheten Kraftsystemapplikationer på Svenska kraftnät.