Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Driftchef Pontus de Maré i kontrollrummet.

Läget i kontrollrummet när kylan kommer

Den här vintern är effektmarginalerna i det svenska kraftsystemet mindre än tidigare. Enligt Svenska kraftnäts kraftbalansrapport för vintern 20/21 innebär förändringarna i produktionsmixen att prognosticerat underskott för timmen med högst förbrukning i vinter har ökat till 1 700 MW. Nu kommer kylan, hur är läget i kontrollrummet?

– Läget är under kontroll i kontrollrummet, men vi håller naturligtvis koll på väderprognoserna och är redo att agera om kylan förvärras eller om något oplanerat inträffar. Vi har så gott som full tillgänglighet på kärnkraftsblocken som är kvar och nästan alla utlandsförbindelser har full kapacitet, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Vid årsskiftet stängdes Ringhals 1 och därmed minskade elproduktionen i södra Sverige. I norr har vindkraften byggts ut och installerad effekt har ökat, men det väger inte upp produktionsbortfallet när det är som kallast eftersom tillgängligheten under topplasttimmen för vindkraft antas vara 9 procent, baserat på statistik. 

– Vi ser i väderprognoserna att vi kommer ha säsongens kallaste vecka hittills den här veckan. Förbrukningstoppen är estimerad till 24 500 MWh/h på torsdag och prognosen visar fortfarande på lite vind under torsdag-fredag, säger Pontus de Maré.

Kan bli aktuellt med beredskap av effektreserv

Svenska kraftnät har möjlighet att handla upp en effektreserv som finns tillgänglig under perioden 16 november till 15 mars. Effektreserven har funnits tillgänglig med olika volymer under åren.

– I år består effektreserven av 562 MW produktion hos Karlshamnsverket och håller prognoserna i sig är det troligt att vi åtminstone beordrar att verket sätts på två timmars beredskap mot normalt 14 timmar, säger Pontus de Maré.

Störning påverkade Frankrike och Italien

I förra veckan påverkades det kontinentala kraftsystemet av en större störning.

– Störningen inträffade på fredagseftermiddagen och innebar att man i Frankrike och Italien var tvungna att koppla bort k1300 MW respektive 1000 MW industriell last. Lasten var kontrakterad, det vill säga att förbrukare tillgängliggjort möjlighet till nedkoppling till marknaden. Störningen var över efter ett par timmar och händelsen utreds nu, säger Pontus de Maré.

Norden stöttade genom nödeffekt på tre likströmslänkar när frekvensen föll ned till 49,7 i det kontinentala systemet.