Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Livslängden på utlandsförbindelsen Fenno-Skan 1 förlängs till år 2040

En teknisk utvärdering har resulterat i att systemoperatörerna Svenska kraftnät och Fingrid - i en avsiktsförklaring – har enats om att fortsätta driften av Fenno-Skan 1 HVDC-anslutning åtminstone fram till slutet av 2040. Förbindelsen bidrar med 400 MW marknadskapacitet mellan Sverige och Finland.

Svenska kraftnät och Fingrid har under 2019-2020 genomfört en teknisk utredning för att fastställa återstående livslängd för Fenno-Skan 1. Utredningen visar att en tillförlitlig drift av utlandsförbindelsen fram till 2040 är möjlig men med utökat underhåll av teknisk utrustning i kombination med renovering och förnyelse av utvalda komponenter.

Svenska kraftnät och Fingrid har nu tecknat ett ramavtal om livslängdsförlängningen av utlandsförbindelsen åtminstone fram till 2040. Systemoperatörerna är överens om avsikten att genomföra alla nödvändiga åtgärder och investeringar för att möjliggöra fortsatt tillförlitlig drift av Fenno-Skan 1.

Gränsöverskridande förbindelser som Fenno-Skan 1 spelar en viktig roll när Sverige, Finland och Östersjöregionen som helhet ska nå klimatmålen. Dessa förbindelser möjliggör bättre marknadsintegration, stärker försörjningstryggheten och bidrar med flexibilitet i kraftsystemet. Livstidsförlängning av Fenno-Skan 1 ger en kostnadseffektiv lösning för att upprätthålla den gränsöverskridande kapaciteten mellan länderna. Systemoperatörerna fortsätter nu med att utreda nya möjliga sammankopplingar som en del av europeiska nätplaneringsprocessen.

Fakta:

Fenno-Skan 1 är en HVDC-anslutning mellan Dannebo i Sverige och Rihtniemi i Finland. Den har varit i drift sedan 1989. Anslutningens nuvarande kapacitet är 400 MW.