Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Messaure-Keminmaa byter namn till Aurora Line

Svenska kraftnäts projekt gällande en ny 400 kV-ledning mellan Messaure i Sverige och Keminmaa i Finland, byter namn till Aurora Line. Namnbytet sker i samråd med den finska tranmissionsnätsägaren Fingrid, som tillsammans med Svenska kraftnät ska bygga ledningen.

- Namnet Aurora refererar till ”Aurora borealis” – det latinska namnet för norrsken. Det för tankarna till den miljö vi verkar i med nordiskt klimat och kyla – och påminner oss om vårt behov av el och en säker elförsörjning, berättar Svenska kraftnäts Ida Wallentin, projektledare för den svenska delen av projektet Aurora Line, tidigare kallat Messaure-Keminmaa.

Projekt av gemensamt europeiskt intresse

Aurora Line, är ett så kallat PCI-projekt. Det betyder att projektet är av gemensamt europeiskt intresse (Project of Common Interest, PCI) och att den nya ledningen har en särskilt viktig funktion för den gemensamma europeiska elmarknaden och för att nå EU:s energimål om en prisvärd, säker och hållbar elförsörjning.

Projektet är medfinansierat av Europeiska unionens fond för ett sammanlänkat Europa.

Ökar överföringskapaciteten   

Den planerade ledningen mellan Sverige och Finland resulterar i stor nytta för hela den nordiska elmarknaden, ökar försörjningssäkerheten i Finland, integrerar Sverige ytterligare i det nordiska elsystemet och krävs för att möta framtidens behov av säkra elleveranser.

Utbyggnadsförslaget utgörs av en cirka 180 kilometer lång sträckning mellan
station Messaure i Jokkmokks kommun och finska gränsen i Torne älv vid Risudden, Övertorneå kommun. De resternade kilometrarna till station Viitajärvi i Keminmaa, Finland byggs av Fingrid. Totalt beräknas hela luftledningen bli 380 kilometer och kommer gå parallellt med befintlig transmissionsnätsledning på samma sträcka.

Nya namnet mer praktiskt

Namnbytet sker av praktiska skäl: Aurora Line är lättare att uttala, skriva och jobba med på både engelska, svenska och finska.

- Det nya namnet är enkelt att komma ihåg, men berättar också om var projektet är geografiskt allokerat, konstaterar Svenska kraftnäts projektledare Ida Wallentin.

 

Aurora Line – ny 400 kV-ledning mellan Sverige och Finland

Tillsammans med den finska transmissionsnätsägaren Fingrid planerar Svenska kraftnät att bygga en ny 400 kV växelströmsledning mellan station Messaure  i Jokkmokk, Sverige och station Vitajärvi i Keminmaa, Finland. Sverige har sedan tidigare två luftledningar till Finland, Aurora line blir den tredje svensk-finska anslutningen och behövs för att bygga bort så kallade flaskhalsar i överföringssystemet. Överföringsområdet Sverige-Finland är identifierat som en flaskhals och därför krävs åtgärder så att flödet av el inte begränsas.

Snabba fakta Aurora Line

Längd: 180 kilometer till finska gränsen, totalt 380 kilometer 
Antal stolpar: cirka 580-600 fram till finska gränsen
Höjd på stolpar: cirka 30 meter
Avstånd mellan stolparna: varierande, mellan 300-1000 meter
Teknik: 400 kV luftledning för växelström