Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny webbplats för Eurobar – ett europeiskt samarbete för havsbaserad vindkraft

Idag lanserar Eurobar en ny webbplats. Eurobar är ett initiativ för sammankoppling av havsbaserade vindkraftsparker i hela Europa. Målet med Eurobar är att effektivt och säkert integrera havsbaserad vindkraft i det europeiska transmissionsnätet.

Vindkraft till havs spelar en nyckelroll i EU:s strävan mot klimatneutralitet. EU-kommissionen förutspår upp till 300 GW installerad havsbaserad vindkraft fram till 2050 för att nå klimatmålet i Parisavtalet.

Europeiska TSO:er har sedan tidigare ett gemensamt åtagande för en hållbar och robust integration av vindkraft till havs. Eurobar-initiativet är ytterligare ett steg i detta åtagande.

Eurobar syftar till att stödja Europa och TSO:er för säker och effektiv anslutning av havsbaserade vindkraftsparker. Det ska ske genom att sträva efter standardisering av gränssnitt och teknik, minskad miljöpåverkan samt att sammankoppla närliggande vindkraftsparker till havs.

Eurobar-initiativets uppdrag är att utveckla och implementera en gemensam strategi för det havsbaserade nät som ansluter framtida vindkraftparker till Europas transmissionsnät.

Besök Eurobars webbplatsEurobar – Connecting Europe Offshore Öppnas i nytt fönster

Vindkraftverk till havs med Eurobars logotyp

Eurobar samarbetspartners

  • 50Hertz Transmission GmbH, Germany
  • Affärsverket svenska kraftnät, Sweden
  • Amprion GmbH, Germany
  • RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA, Spain
  • Réseau de Transport d’Electricité (RTE), France