Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nytt beredskapsavtal för tunga transporter

Svenska kraftnät har upphandlat och tecknat ett beredskapsavtal för akuta transporter av tunga kraftkomponenter såsom transformatorer, reaktorer eller statorer med vikter mellan 100 och 400 ton. Avtalet ger alla aktörer som bedriver produktion av el eller har nätkoncession möjlighet att avropa transport vid haveri eller nära förestående haveri av en komponent överstigande 100 ton.

Aktörer som kan ha intresse av att nyttja avtalet och avropa transporter måste särskilt uppmärksamma behovet av att säkerställa att nödvändiga omlastningsplatser mellan järnväg och väg samt transportvägar från omlastningsplats till anläggning är i gott skick och funktionella utifrån de godsvikter och dimensioner som kan bli aktuella.

Avtalet är tecknat med Kraftdragarna AB och innehåller fastställda inställelsetider samt krav på tillgänglighet både vid samhällsstörningar av olika slag samt vid höjd beredskap.

Notera att Svenska kraftnät ska godkänna ett eventuellt avrop för att säkerställa att transporten faller inom ramen för avtalet och för att vid behov kunna prioritera mellan eventuella samtidiga transporter. Kontaktperson vid behov av akut transport är Svenska kraftnäts tjänsteman i beredskap (010-475 85 00). Avropande aktör står fullt ut för kostnaden för aktuell transport enligt fastställd prislista.

För mer information är ni välkomna att kontakta

Jonas Bergman, beredskapsstrateg, Svenska kraftnät, telefon 010-475 86 86 eller via e-post jonas.bergman@svk.se

Hans Müller, VD Kraftdragarna AB, telefon 021-17 04 83 eller via e-post hans.muller@kraftdragarna.se