Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Så monteras kraftledningen – med helikopter

Att bygga en ny kraftledning är en lång process som oftast tar flera år – även om själva byggandet går ganska fort. När vi reser stolpar och monterar ledningar används ibland helikopter – såhär gick det till i våras när 126 stycken kraftledningsstolpar monterades i projekt Storfinnforsen-Midskog.

Från mitten av april till slutet på juni har entreprenören varit i full färd med att montera stolpar på flera platser längs ledningssträckan för den nya 400 kV-ledningen mellan Storfinnforsen, Sollefteå kommun och Midskog, Ragunda kommun.

Ledningen är en av världens äldsta 400 kV transmissionsnätsledningar och behöver förnyas för att möta kraven på ett modernt transmissionsnät med högre kapacitet, bättre överföringsförmåga och mindre energiförluster.

porträtt på  Björn Nylander, projektledare för Storfinnforsen-Midskog- Totalt är det 126 stolpar som har monterats i år. När vi är klara med den här första etappen och ledningen är redo för drifttagning, ansöker vi om drifttillstånd hos Elsäkerhetsverket, berättar Svenska kraftnäts Björn Nylander, projektledare för Storfinnforsen-Midskog.

Bra tjäle i backen

Väder och vind spelar stor roll för arbetet i fält. Björn Nylander konstaterar att det varit synnerligen gynnsamma väderförhållanden i år.

- Vi har haft tur med vädret. Under hela våren låg tjälen kvar i backen, vilket gjorde att det funnits bärighet i marken att ta sig fram med de större maskinerna som skött monteringen och resningen av stolparna, berättar Björn Nylander.

Han tillägger att våren annars kan vara en utmanande tid med smältvatten och omväxlande väder.

- Man måste ha marginal när man arbetar med vädrets makter. I tidsplanen är det bra att ta höjd för hård vind och åska. Snösmältning i kombination med regn i stora mängder ger mycket vatten i marken och dålig tjäle i marken – då blir det svåra förhållanden att arbeta i.

Montering med helikopter – effektivt och säkert

För att resa stolparna användes en mobilkran och för att montera själva kraftledningen, faslinorna, dras först ett syntetiskt rep – med hjälp av helikopter – en så kallad ”pilotlina” där ledningen ska gå. Med hjälp av pilotlinan dras en flätad stålvajer fram, därefter dras alla faslinor fram.

- Det är ett tidseffektivt och säkert sätt att arbeta. Tack vare att pilotlinan dras ut med helikopter så behövs ingen personal som rör sig längs ledningsgatan för att dra upp och fästa pilotlinorna, säger Björn Nylander.

Nu är arbetsperioden i fält slut för säsongen för projekt Storfinnforsen-Midskog. I höst fortsätter arbetet med att förbereda etapp 2, då med ytterligare montering av stolpar samt markförberedelser. 

Dragning av pilotlina med helikopter.
 
Lintrummor som börja sjunka ned i marken på grund av tjällossning. Entreprenören var snabbt på plats för att inte faslinorna ska skadas.
Lintrummor som börja sjunka ned i marken på grund av tjällossning. Entreprenören var snabbt på plats för att inte faslinorna ska skadas.
 
Första A-stolpen rest i april 2021. Notera att längre upp i ledningsgatan pågår resning av fler stolpar samtidigt, som mest arbetar totalt 5-6 mobilkranar parallellt. 
 
Sista sektionen av stolpbenet på plats. Spännband används för att hålla diagonalerna exakt lika. Detta för att underlätta monteringen.
 

En skicklig helikopterförare krävs för att få pilotlinan för mittfasen på plats.  

 

Två 130 kV-ledningar korsar under två 400 kV-ledningar. Bilden är tagen 25 januari 2021.