Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Status för de nordiska systemoperatörernas strategiarbete

De fyra nordiska systemoperatörerna har sedan hösten 2020 arbetat fram en nordisk systemoperatörsstrategi som fokuserar på utveckling av vindkraft och sektorsintegration. I mars 2021 genomfördes ett webbseminarium med ett efterföljande intressentsamråd. Samrådet avslutades den 16 april 2021.

De nordiska systemoperatörerna tackar alla intressenter som deltog i samrådet. De åsikter som inkom under samrådet kommer att tas hänsyn till vid slutförandet av strategin. I dokument på engelska finns en sammanfattning av återkopplingen från samrådet och de nordiska systemoperatörernas svar.

Svenska kraftnät, Energinet, Fingrid och Statnett kommer att anordna ett andra webbseminarium om strategin för fortsatt dialog med alla intressenter.

Webbseminariet kommer att genomföras fredagen den 15 oktober 2021 klockan 9-12 CET. Syftet är att involvera intressenter i framtagandet av strategin, då den framtida utvecklingen inom valda områden kommer att påverka många sektorer.

Webbseminariet kommer att innehålla presentationer av intressenter såväl som de nordiska systemoperatörernas senaste utkast till strategi för utveckling av vindkraft och sektorsintegration.

Strategin ska slutföras och publiceras våren 2022 som en del av de nordiska systemoperatörernas Solutions report 2022.

Summary of the consultation on the Nordic TSO strategy for wind and sector integration (pdf, 303 kB, nytt fönster) Öppnas i nytt fönster

För mer information, kontakta

Executive Vice President Asta Sihvonen-Punkka, Fingrid, telefon: +358 30 395 5235

Niclas Damsgaard, Chefsstrateg Elmarknad, Svenska kraftnät, telefon: +46 10 475 84 32

Daniel Gustafsson, Avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät, telefon: +46 10 475 88 43