Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska effektreserven hjälpte Polen

Under fem timmar på måndagen producerade svenska Karlshamnsverket el till Polen på uppdrag av Svenska kraftnät. Samtidigt importerade Sverige el från Polen. Pontus de Maré, driftchef, Svenska kraftnät förklarar hur den ekvationen gick ihop.

Pontus de Maré_135.png

– På söndag eftermiddag hörde PSE, Polens motsvarighet till Svenska kraftnät, av sig till angränsande grannländer. Däribland Sverige med en anhållan om stöttning av deras kraftsystem, säger Pontus de Maré.

Polackerna hade upptäckt att deras planering för morgondagen visade på ett underskott på 1 700MW.

– När de planerade för hur mycket tillgänglig el som skulle finnas räknade de med att de skulle finnas mer elreserver att köpa än vad som var fallet. Därmed hade de i princip lovat bort för mycket el till sina grannländer, bland annat till oss i Sverige, säger Pontus de Maré.

Elsystemet fungerar på det sättet att i respektive land sker handeln med el timme för timme för det kommande dygnet. Det kallas för Day ahead-handel.

Efter att handeln på söndagen hade stängt för kommande dygn konstaterade alltså den polska systemoperatören PSE att man hade lovat bort för mycket el till bland annat Sverige. Den polska effekttillräckligheten var hotad.

– När vi fick denna anhållan var det självklart att vi såg över vilka möjligheter vi hade att bistå Polen. Vi försöker alltid hjälpa våra grannländer om de får problem och vice versa. PSE är alltid väldigt snabba med att försöka bistå med stöttning om vi får problem, säger Pontus de Maré.

Lösningen Svenska kraftnät kunde erbjuda Polen var att sätta effektreserven i drift för deras räkning. Effektreserven är Karlshamnsverket i Blekinge som Svenska kraftnät har ett avtal med. Läs här om effekterreserven!

En överenskommelse träffades mellan Svenska kraftnät och deras polska motpart om att Karlshamsverket skulle producera cirka 300 MW under ett antal timmar på måndagen. Det möjliggjorde att den handeln mellan Polen och Sverige, som hade bestämts på söndagen enligt Day ahead-handeln, kunde minska med samma volym, 300 MW.

Nu med facit i hand producerade Karlhamsverket cirka 300 MW mellan klockan 11-16 i måndags för Polens räkning.

– Räkningen för denna produktion betalar inte vi utan det är Polen, eftersom det var de som fick tillgång till elen, säger Pontus de Maré.

Förutom Sverige bistod även Litauen och Tyskland med nödeffekt till Polen.

PSE är förkortning för Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. och är Polens motsvarighet till Svenska kraftnät.

Karta över de nordiska länderna, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland,
Elområden och siffror som visar maximal överföringskapacitet då inga begränsningar finns som kan hota driftsäkerheten. Kapaciteten är uttryckt i MW.